Разходите за разработване на усъвършенстван 2nm процесор от нулата ще надхвърлят 700 милиона долара

г. 23:06 ч.
Разходите за разработване на усъвършенстван 2nm процесор от нулата ще надхвърлят 700 милиона долара

Разходите за проектиране на чипове започнаха да растат с въвеждането на FinFET транзисторите през 2014 г. и станаха особено високи през последните години поради въвеждането на 7nm и 5nm технологични процеси. International Business Strategies (IBS) наскоро публикува своята оценка на разходите за разработване на 2nm чипове с помощта на традиционни методи. Според тях разработването на голям 2nm чип би струвало 725 млн. долара.

Според оценките на IBS лъвският пай от разходите е за разработване и отстраняване на грешки в софтуера за проектиране на чипове - около 314 млн. долара за самия софтуер и около 154 млн. долара за проверка. Тези цифри отразяват разходите за разработване на сравнително голям 2nm чип от компания, която няма предишен опит в разработката и трябва да премине през всички етапи от нулата.

Случаите, в които стартиращо предприятие би успяло да разработи огромен проект (напр. Graphcore), са изключително редки. Повечето стартиращи предприятия се заемат с много по-малки разработки. За по-голямата част от проекта се използват лицензи, така че е необходимо да се разработи и тества само добавената интелектуална собственост. И разбира се, тези компании не харчат 724 млн. долара за чип или платформа просто защото не разполагат с тези ресурси.

Изглежда, че големите компании с огромен инженерен опит, софтуер и ресурси също не се нуждаят от такива глобални инвестиции в разработването на нов чип. Те обаче са склонни да инвестират стотици милиони или дори милиарди в разработването на платформи. Например, когато Nvidia разработва нови продуктови линии, тя харчи огромни суми за разработване на микроархитектури и след това за физическото изпълнение на чиповете.

Експертното становище на IBS предполага традиционни методи за проектиране на чипове без използване на инструменти за автоматизация на проектирането с помощта на изкуствен интелект и друг усъвършенстван софтуер, които на теория могат значително да намалят времето и разходите за разработване.

По този начин тези оценки подчертават значението на инструментите за проектиране на чипове с изкуствен интелект от Ansys, Cadence и Synopsys и потвърждават, че в близко бъдеще ще бъде практически невъзможно да се създаде усъвършенстван чип без използването на софтуер с изкуствен интелект.

    
Споделете тази новина:


Подобни новини

ARM представи 64-битовото ядро Cortex-A72

ARM представи 64-битовото ядро Cortex-A72
ARM е ключов производител на платформи за смартфони и таблети. Разработките на компанията са ключови за индустрията и диктуват световната мода и се имплементират от всички съвременни производители на процесори за мобилна електроника...
 

Intel иска да укрепи позициите си при таблетите

Intel иска да укрепи позициите си при таблетите
Intel преизпълни плана си за изминалата 2014 година за производство и доставка на чипове за таблети. Очакванията на компанията са тази възходяща тенденция да се запази и през тази година....
 

Очакваме мобилни чипове с 10 или 12 ядра от MediaTek

Очакваме мобилни чипове с 10 или 12 ядра от MediaTek
През тази година, 4-ядрените 64-битови чипове ще се превърнат в стандарт за бюджетните смартфони според анализатори на пазара...
 

Новото поколение Broadwell процесори от Intel обещават съществено повишение на графичната производителност

Новото поколение Broadwell процесори от Intel обещават съществено повишение на графичната производителност
По време на провеждащото се в момента изложение CES 2015, Intel представи процесорите Broadwell-U — Core пето поколение, предназначени за безвентилаторни портативни компютри....
 


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed