Gigabyte отстранява проблеми с паметта DDR5 при чипсетите на Intel от сериите 600 и 700

г. 18:26 ч.
Gigabyte отстранява проблеми с паметта DDR5 при чипсетите на Intel от сериите 600 и 700

Gigabyte пусна нов фърмуер и актуализира софтуера Gigabyte Control Center (GCC) за дънни платки Intel от сериите 600 и 700, който отстранява много необичаен и неприятен бъг с чипа SPD (Serial Presence Detect) на модулите памет DDR5. Този чип съхранява метаданни за модулите RAM.

Някои потребители от китайската общност Baidu Tieba се оплакаха от постоянни проблеми с модулите памет DDR5 на дънни платки Gigabyte с чипсети Intel от сериите 600 и 700. Например един потребител съобщи, че неговата дънна платка Gigabyte Z790 Aorus Elite AX е спряла да открива правилно един от модулите DDR5 RAM. Когато платката все пак е успяла да стартира лентата с памет, тя неправилно е открила капацитета на модула от 384 GB. По-късно един от XMP профилите за овърклок изчезна от модула RAM, а в профила DDR5-6000 системата замени тайминга с невероятните 1-36-104-194. По думите на потребителя той заменил "дефектния" модул памет с друг, очевидно работещ, но резултатът останал същият. Грешката в паметта се появява на случаен принцип. Понякога след месец работа на модула, понякога след седмица, а понякога след няколко дни от момента на инсталирането му в компютъра.

Друг собственик на дънна платка Gigabyte съобщава за подобно поведение на DDR5 RAM модулите. Неговата система често се сривала и рестартирала. След един от тези инциденти потребителят открил, че оперативната му памет е "загубила" профила AMD EXPO. В друг случай профилът XMP DDR5-6800 не функционирал правилно - дънната платка задала за него нереалистични тайминги 34-153-0-0.

Китайските потребители нарекоха тази ситуация "проблем с горящата памет". Първоначално много хора си помислиха, че платките на Gigabyte действително повреждат модулите с памет DDR5, тъй като в някои случаи компютрите изобщо спираха да се стартират. Както се оказа по-късно, проблемът за щастие е свързан само с настройките на времето за работа на паметта и не влияе на работното напрежение на модулите RAM. Що се отнася до дънните платки Gigabyte, от хардуерна гледна точка всичко е наред. Коренът на проблема се оказа SPD чипът на модулите памет и неправилните параметри на оперативната памет, предоставени от него на системата.

Gigabyte призна за проблема, като се обърна към своите клиенти чрез официалната страница на Aorus в социалните мрежи Bilibili, разяснявайки някои подробности. В изявлението си Gigabyte по-специално хвърли отговорността в ситуацията върху доставчиците на оперативна памет - някои от тях неправилно прилагат функцията SPD Write Protection. Това е защита, която предотвратява достъпа до данните в чипа SPD.

Според Gigabyte без правилно функциониране на SPD Write Protection има малка вероятност данните от SPD да не се показват правилно при използване на DDR5 памет и приложението GCC. Компанията обаче не е обяснила как дънните платки или приложението GCC са в състояние да "презапишат" данните от SPD. За щастие, в този случай нищо не е повредено. Необходимо е само да актуализирате фърмуера на SPD, за да възстановите работата на RAM модула. За да се реши проблемът, Gigabyte съветва собствениците на платки с чипсети Intel от сериите 600 и 700 да инсталират най-новите версии на BIOS за своите платки, както и да актуализират GCC до най-новата версия.

В описанието на най-новата версия на BIOS F6 за платка Z790 Aaorus Tachyon или версия на фърмуера FN за платка Z690 Aorus Elite AX се посочва, че новата версия на софтуера "възстановява защитата от запис на SPD и отстранява проблема със съвместимостта на паметта DDR5, причинен от модул, който не предоставя правилно параметрите на защитата SPD на JEDEC".

      
Споделете тази новина:Подобни новини

Gigabyte представи бели дънни платки за предстоящите процесори Intel Raptor Lake Refresh

Gigabyte представи бели дънни платки за предстоящите процесори Intel Raptor Lake Refresh
Поддържа се памет DDR5-8266, а функцията XMP Auto Booster позволява на модулите DDR5-5600 автоматично да работят в режим DDR5-6000...
 

Gigabyte обяви дънни платки Aorus Z790 X за предстоящото 14-то поколение чипове Intel Core - на цени от 290 до 1000 щ. долара.

Gigabyte обяви дънни платки Aorus Z790 X за предстоящото 14-то поколение чипове Intel Core - на цени от 290 до 1000 щ. долара.
Дънните платки Gigabyte Aorus Z790 X предлагат поддръжка на модули памет до DDR5-8266 при използване на профили Intel XMP 3.0....
 

Gigabyte представя видеокарта GeForce RTX 4070 Ti AORUS WaterForce с воден блок и система за управление на топлината

Gigabyte представя видеокарта GeForce RTX 4070 Ti AORUS WaterForce с воден блок и система за управление на топлината
До момента Gigabyte все още не е публикувала цени, спецификации или дата на пускане на пазара на картите...
 

Gigabyte Q21 - евтин, компактен Intel Bay Trail лаптоп

Gigabyte Q21 - евтин, компактен Intel Bay Trail лаптоп
Пореден анонс на бюджетен Bay Trail лаптоп с Windows 8.1 with Bing, този път от Gigabyte...
 


 
SetCombG.com новини

Още Новини

Търсенето на Apple Vision Pro беше по-високо от очакваното, а нивото на връщане по-ниско
Минг-Чи Куо вярва, че Apple вероятно първоначално ще разшири продажбите на Vision Pro в повече англоезични страни като Австралия, Канада, Нова Зеландия и Великобритания Още

ASUS представя обновени OLED ноутбуци Vivobook S
Те са задвижвани от най-новите процесори Intel Core Ultra и AMD Ryzen 8040 Още

SoftBank отправя предизвикателство към NVIDIA с ускорители на AI на Arm
Oснователят на SoftBank Масайоши Сон (Masayoshi Son) смята да привлече до 100 млрд. долара за реализацията на свой собствен проект в тази област Още

Kioxia е предложила на SK Hynix достъп до японските си заводи, за да сключи сделка с Western Digital.
Японският производител на 3D NAND чипове Kioxia е предложил на своя инвеститор SK Hynix производствени линии в Япония Още

Samsung Display ще започне производството на OLED-екран от следващо поколение за преносими компютри
Миналата година беше обявено, че Samsung Display ще инвестира 4,1 трилиона вона (около 3,1 милиарда долара) до 2026 г Още