Google е подсъдим за монополизиране на пазара на търсачки

г. 13:43 ч.
Google е подсъдим за монополизиране на пазара на търсачки

Google плаща милиарди долари, за да може търсачката му да се използва по подразбиране в браузърите и смартфоните, като по този начин засилва монополното си положение, което увеличава приходите ѝ и същевременно затруднява навлизането на потенциалните ѝ конкуренти на пазара на търсене. Това е позицията, която правителството на САЩ ще защитава в антитръстово съдебно производство, което започна преди ден и обещава да бъде най-голямото в технологичната индустрия от десетилетия насам.

Изслушванията в Окръжния съд на Вашингтон ще продължат десет седмици; от едната страна са представители на Министерството на правосъдието на САЩ и коалиция от генерални прокурори на щати, а от другата - компанията Google. Според обвинението Google поддържа своя дял на пазара на интернет търсенето чрез създаване на високи бариери за навлизане и система за обратна връзка. Google контрира, че успехът ѝ се дължи единствено на избора на потребителите - и това е единствената причина производителите на телефони да инсталират услугата ѝ за търсене по подразбиране като част от споразуменията за споделяне на приходите.

По време на встъпителните си изявления страните очертаха позициите, които ще заемат по време на процеса. Съдията даде на представителите на Министерството на правосъдието около четири седмици, за да представят своята позиция; след това това това ще направи коалиция от главни прокурори на щати, водена от главния прокурор на Колорадо; след това ще бъде изслушана позицията на Google.

Говорителят на Министерството на правосъдието цитира поредица от вътрешни документи на главния икономист на Google Хал Вариан, включително бележка от 2003 г., озаглавена "Мисли за Google срещу Microsoft", в която той споменава бариерите за навлизане на пазара, наред с други неща. В съда обаче той подчертава, че най-добрата бариера за навлизане на пазара е качественият продукт. Според Министерството на правосъдието Google притежава 89 % от пазара на търсене с общо предназначение - услугата на компанията се използва от потребителите, когато "влизат в интернет", и това я отличава от специализираните търсачки. И просто няма алтернативи на услугите за търсене с общо предназначение.

Google поддържа господстващото си положение чрез затворена монополна схема с обратна връзка - тя укрепва позициите му на пазара и затруднява навлизането на конкуренти. Компанията плаща, за да бъде инсталирана нейната система като опция по подразбиране, така че да получава повече търсения - с нарастването на броя на търсенията компанията натрупва данни, които подобряват качеството на търсенето и печели повече пари. А това дава на Google още повече средства, за да плаща за статута си на търсачка по подразбиране. Според Министерството на правосъдието компанията осъзнава стойността на тази опция и плаща за нея 10 млрд. долара годишно. Освен това Google е предприела стъпки за ограничаване на възможността на Apple да разработва конкурентни продукти, а Apple разполага с необходимите ресурси за това.

Друг лост за натиск върху партньорите на Google е Play Store, който производителите на смартфони с Android смятат за основен. Но единственият начин да получат достъп до него е да сключат ексклузивно споразумение за споделяне на приходите. Представителите на прокуратурата също така заявиха, че Google е предприела стъпки за ограничаване на Microsoft на пазара на онлайн реклама, и припомниха, че гигантът в търсенето крие доказателства за незаконните си дейности, по-специално като редовно изтрива историята на кореспонденцията във вътрешния си корпоративен месинджър, което беше потвърдено от съдебно решение.

Говорителят на Google Джон Шмидтлейн заяви, че популярността на услугата за търсене на компанията се дължи на непрекъснатото усъвършенстване на продукта, а не на опитите да се попречи на конкурентите. Според него сравнението на съдебния процес със случая на Microsoft през 90-те години е несъстоятелно: Microsoft принуждава потребителите да инсталират предварително браузъра ѝ като част от пакета на Windows, докато Google се бори за статута на услугата за търсене като опция по подразбиране. От десетилетия Microsoft се опитва да затвърди позициите си в областта на търсенето, но не инвестира в него и не въвежда иновации. На пазара за онлайн реклама Google вече тества универсален инструмент за избор на реклами, съвместим с платформата на Microsoft. А най-добрият показател за ефективността на рекламата са действията на рекламодателите - те са мотивирани от възвръщаемостта на инвестициите си и така или иначе ще напуснат нерентабилна платформа.

Задаването на Google като търсене по подразбиране в браузърите и на мобилните устройства е изгодно преди всичко за самите разработчици и производители. През 2014 г. Mozilla се отказа от Google в полза на Yahoo!, но три години по-късно наруши петгодишното си споразумение и се върна към Google. Apple също твърди, че присъствието на Google като търсене по подразбиране в нейните устройства осигурява "по-добро изживяване" за техните собственици. А споделянето на приходите на Google с производителите на смартфони с Android помага на последните да подобрят качеството на продуктите си, като по този начин укрепват позициите си в конкуренцията с Apple, заяви говорител на Google.
      
Споделете тази новина:


Подобни новини

Обвиняват Google, че е съкратила жизнения цикъл на Chromebook

Обвиняват Google, че е съкратила жизнения цикъл на Chromebook
Google вече предприема някои мерки за увеличаване на продължителността на живота на Chromebook....
 

Google Pixel 7a ще бъде по-скъп от своя предшественик

Google Pixel 7a ще бъде по-скъп от своя предшественик
Смартфонът ще бъде пуснат на пазара на 10 май, а гъвкавият Pixel Fold ще трябва да изчака до края на юни ...
 

Най-скъпите брандове - Apple, Google и Samsung

Най-скъпите брандове - Apple, Google и Samsung
Google изпревари Samsung и вече е вторият най-скъп бранд в света...
 

Xiaomi представлява заплаха за Android?

Xiaomi представлява заплаха за Android?
Китайският производител на смартфони Xiaomi е една от най-бързо развиващите се технологични компании и скоро може да се превърне в заплаха за Google, по-точно - за услугите на Google, свързани с мобилната операционна система Android....
 


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed