AMD представи EPYC 8004 Siena - до 64 ядра Zen 4c и до два пъти по-ефективен от Intel Xeon

г. 18:55 ч.
AMD представи EPYC 8004 Siena - до 64 ядра Zen 4c и до два пъти по-ефективен от Intel Xeon

AMD представи процесори от серията EPYC 8004 с кодово име Siena. Чиповете са изработени под новия процесорен цокъл SP6, имат до 64 ядра Zen 4c и са оборудвани с шестканална подсистема за памет DDR5. Процесорите AMD EPYC Siena са предназначени за крайни и комуникационни сървъри, които разчитат на един процесор и изискват по-скоро разширени входно-изходни възможности и енергийна ефективност, отколкото висока производителност.

Процесорите AMD EPYC 8004 Siena се състоят от 16-ядрени кристали (чиплети) с архитектура Zen 4c. Но тук са използвани само четири такива чипсета, докато чиповете Bergamo, пуснати по-рано във фамилията EPYC 9004, имат осем такива чипсета. Но входно-изходните кристали тук са едни и същи. Новите продукти предлагат от осем до 64 ядра (и до 128 нишки) с тактова честота от 2,0 до 3,1 GHz, а стандартното им ниво на TDP варира от 80 до 200 W. При това е възможно тези процесори да бъдат конфигурирани да работят с TDP до 225 W или да намалят консумацията до 70 W.

Ядрата на Zen 4c се различават от тези на Zen 4 по по-плътното си разположение, което прави честотите им по-ниски, както и по намаления обем на кеша от трето ниво: 32 MB L3 кеш в Zen 4c се споделят от 16 ядра, докато в Zen 4 има само осем ядра. Въпреки че са по-малки и консумират по-малко енергия от пълните ядра на Zen 4, ядрата на Zen 4c поддържат същия набор от инструкции, например могат да изпълняват приложения, които използват AVX-512. Въпреки че процесорите от серията AMD EPYC 9004 осигуряват по-висока производителност, новите процесори от серията AMD EPYC 8004 обещават по-ниска обща цена на притежание и по-висока енергийна ефективност.

AMD твърди, че Siena осигурява около два пъти по-висока производителност на ват от конкурентите си Intel Xeon Platinum 8490H и Xeon Platinum 8471N в тестовете SPECpower_ssj 2008. Процесорът EPYC 8324P демонстрира 16% по-висока производителност на ядро при задачи за кодиране на видео в сравнение с 32-ядрения Xeon 6421N на Intel, според собствените тестове на AMD. Новите продукти на AMD също така осигуряват по-висока (до 1,8 пъти) плътност на ядрата в един шкаф в сравнение с чиповете на Intel при по-ниска (до 1,4 пъти) консумация на енергия.

Новите процесори AMD EPYC от серия 8004 са предназначени за новия цокъл SP6, който е по-компактен от SP5, използван от процесорите EPYC от серия 9004. SP6 е с размери 75,4 × 58,5 мм и има 4844 извода, докато SP5 е с размери 75,4 × 72 мм и има 6096 извода. Поради тази причина новите продукти имат само шестканален контролер на паметта, който поддържа до 1,152 Тбайта DDR5-4800 RAM. За сравнение, чиповете от серията EPYC 9004 имат 12-канален контролер на паметта. Броят на PCIe 5.0 линиите също е намален, но не толкова много: от 128 на 96. А 48 линии от новите продукти поддържат протокола CXL 1.1+ за съвременни ускорители (за изкуствен интелект или други приложения) и/или разширители на паметта.

"Новите процесори от серията EPYC 8004 потвърждават лидерството на AMD в платформите с един цокъл, като предлагат превъзходна процесорна ефективност в пакет, който отговаря на изискванията на инфраструктурата с ограничено пространство и мощност", каза Дан Макнамара, старши вицепрезидент и генерален мениджър на подразделението за сървъри на AMD.

AMD твърди, че нейните процесори EPYC 8004 Siena вече са налични в новите сървъри Edge на Dell, Lenovo и Supermicro. Новите процесори се поддържат и от Ericsson и Microsoft Azure. С пускането на процесорите AMD EPYC 8004 Siena компанията даде завършен вид на своето портфолио от 4-то поколение чипове EPYC, което включва чипове за сървъри с общо предназначение Genoa, високопроизводителни изчислителни системи Genoa-X, облачни системи Bergamo и интелигентни системи Siena.

"AMD пусна на пазара няколко поколения процесори за центрове за данни, които осигуряват изключителна ефективност, производителност и иновации", добави Макнамара. - Сега, когато портфолиото от процесори EPYC от 4-то поколение е завършено, това лидерство продължава в широк спектър от работни натоварвания - от корпоративни и облачни изчисления до интелигентни изчисления, технически изчисления и др."

    
Споделете тази новина:Подобни новини

AMD и Intel се надяват да се конкурират с Nvidia на новия етап от развитието на системите с изкуствен интелект

AMD и Intel се надяват да се конкурират с Nvidia на новия етап от развитието на системите с изкуствен интелект
От друга страна, Nvidia също не бездейства и нейните ускорители все по-често се използват в системите за изкуствен интелект, които включват правене на логически заключения...
 

Gigabyte представи миникомпютъра Metal Gear Plus ITX, базиран на десктоп процесори AMD Ryzen 8000G

Gigabyte представи миникомпютъра Metal Gear Plus ITX, базиран на десктоп процесори AMD Ryzen 8000G
Основното предимство на новия продукт е неговата възможност за надграждане...
 

AMD представи мобилните чипове Ryzen 5 7235H и Ryzen 7 7435H - и двата без интегрирана графика

AMD представи мобилните чипове Ryzen 5 7235H и Ryzen 7 7435H - и двата без интегрирана графика
AMD тихомълком разшири фамилията мобилни процесори Ryzen 7035 (Rembrandt-R) с два нови чипа...
 

AMD представи мощния ускорител за изкуствен интелект Instinct MI300X и хибридния HPC процесор Instinct MI300A

AMD представи мощния ускорител за изкуствен интелект Instinct MI300X и хибридния HPC процесор Instinct MI300A
Това е най-мощният изчислителен ускорител в арсенала на AMD....
 

Acer представи първия геймърски лаптоп, базиран на процесори AMD Ryzen 8040

Acer представи първия геймърски лаптоп, базиран на процесори AMD Ryzen 8040
Nitro V 16 ще бъде пуснат едва през пролетта ...
 


 
SetCombG.com новини

Още Новини

Be quiet! представи първите си „аквариумни“ кутии - Light Base 900 и Light Base 600
Това са първите корпуси на производителя от така наречения тип „аквариум“, т.е. с панорамен изглед, при които предната и една от страничните стени са изработени от закалено стъкло и осигуряват широка видимост към инсталираните вътре компоненти. Още

Asus представи първите графични карти от серията Prime - те отговарят на изискванията на Nvidia за SFF-Ready
Представените от Asus графични карти GeForce RTX 4060 Ti Prime, RTX 4070 Prime и RTX 4070 Super Prime са оборудвани със системи за охлаждане, които включват по три вентилатора Още

Европол закрива 2000 злонамерени домейна на киберпрестъпници
Изключените ботнети включват IcedID, SystemBC, Pikabot, SmokeLoader, Bumblebee и Trickbot. Още

Jar Computers пуска новата серия лаптопи Modern на MSI с 14-то поколение Intel HX процесори
Продуктите от серията са мощни, тънки и стилни Още

Климатици Daikin - иновация в индустрията
Като пионер в индустрията на климатичната техника, Daikin непрекъснато разширява продуктовата си гама, за да отговори на разнообразните нужди на потребителите. Още