5G модемът на Apple се оказа бавен, горещ и огромен

г. 16:49 ч.
5G модемът на Apple се оказа бавен, горещ и огромен

Представеният миналата седмица iPhone 15 така и не получи патентования безжичен модем, за чието разработване Apple похарчи няколко години и милиарди долари - компанията трябваше да удължи споразумението си с Qualcomm. Wall Street Journal съобщи подробности за работата по проекта.

Поръчката на главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук за разработване на безжичен модем - чип, който свързва смартфона с мобилните мрежи - дойде през 2018 г. и компанията нае няколко хиляди инженери, за да я изпълни. Реализацията беше необходима, за да се прекрати зависимостта на Apple от Qualcomm, която доминира на пазара на безжични модеми. Нейната собствена безжична платформа трябваше да дебютира с пускането на iPhone 15, но проведените миналата година тестове показаха, че чипът е твърде бавен и е склонен към прегряване поради високата консумация на енергия. Освен това той би заел половината от пространството на iPhone, което би го направило напълно неизползваем.

Само през миналата година, според някои оценки, Apple е платила на Qualcomm 7,2 млрд. долара за безжични модеми и наличието на собствен чип би помогнало на компанията да спести пари. Разработката му обаче се усложнява от редица пречки: технически трудности, лошо сътрудничество между отделите и дори противоречащи на общата линия действия на дребни мениджъри, които смятат, че купуването на модеми е по-добро от разработването на собствени. Персоналът на проекта работеше в различни отдели в САЩ и другаде без централизирано ръководство. А местните мениджъри не желаеха да докладват на началниците си за забавяния и технически неуспехи, което правеше междинните цели нереалистични, а крайните срокове - разочароващи.

Apple не е очаквала, че проектирането на собствен процесор ще бъде много по-лесно от проектирането на модем. Модулът за безжична комуникация трябва да отговаря на строги стандарти за свързаност, благодарение на които ще може да работи в мрежите на телекомуникационните оператори по целия свят. Проектът е с кодово име Sinope в чест на нимфата Синопе от гръцката митология, която успяла да надхитри самия Зевс. Apple започна да работи по свой собствен модем през 2018 г. - дотогава отношенията ѝ с Qualcomm се бяха влошили: двете компании се обвиняваха взаимно в лъжа, кражба на интелектуална собственост и монополизиране на пазара.

ппле и преди е привличала инженери от Qualcomm, но през март 2019 г. активизира усилията си. Тя обяви нов инженерен център в Сан Диего, където е седалището на Qualcomm, и планираше да създаде 1200 работни места там. Но същото лято Apple погълна безжичното подразделение на Intel, заедно с основното му патентно портфолио. Ръководството на компанията си постави за цел да разработи модем до есента на 2023 г., но скоро стана ясно, че е невъзможно да я постигне с наличните ресурси. Apple открива, че подходът на грубата сила, който е работил при разработването на процесори и в който са участвали няколко хиляди инженери, е неприложим при разработването на модеми: докато процесорите работят само с приложения за Apple iPhone и лаптопи, модемът трябва да работи в 2G, 3G, 4G и 5G мрежи на оператори от цял свят, а тези мрежи често имат свои технологични особености.

В резултат на това ръководителите, които нямат опит с безжичните технологии, поставят нереалистични срокове. Инженерите създават прототипи и потвърждават, че те могат да работят в мрежите на множество оператори по света. Но след като миналата година тези чипове бяха тествани, най-накрая бе осъзнат истинският мащаб на проблема. Чиповете изоставаха с три години от най-добрите проекти на Qualcomm, което означава, че въвеждането им щеше да направи безжичната връзка на iPhone по-бавна от тази на конкуренцията. Apple се отказа от плановете си да използва собствен модем в моделите iPhone през 2023 г., а след това разбра, че няма да може да го въведе и година по-късно. Компанията беше принудена да започне преговори с Qualcomm, за да продължи да доставя безжични чипове - лицензионното споразумение между двете компании изтича през април 2025 г., но има опция за удължаването му с още две години. Apple все още разполага със средствата и волята да продължи да работи.

      
Споделете тази новина:Подобни новини

Технологичните акции отбелязаха спадове - Nvidia загуби 10 процента

Технологичните акции отбелязаха спадове - Nvidia загуби 10 процента
Фондовите пазари в САЩ претърпяха най-големия си спад от октомври 2022 г. насам...
 

Apple вече е започнала производството на следващото поколение AirPods, което ще бъде пуснато през есента

Apple вече е започнала производството на следващото поколение AirPods, което ще бъде пуснато през есента
Новите AirPods ще бъдат предназначени да заменят своите предшественици от второ и трето поколение...
 

Apple промени решението си за създаване на електрически автомобил - десетилетие на разработка е било пропиляно

Apple промени решението си за създаване на електрически автомобил - десетилетие на разработка е било пропиляно
Както съобщава Bloomberg, Apple се е отказала от разработването на електрически автомобил - един от най-амбициозните ѝ проекти, за който е похарчено десетилетие усилена работа...
 

Apple прекратява проекта Apple Car след 10 години разработка

Apple прекратява проекта Apple Car след 10 години разработка
Компанията хвърля цялата си енергия в създаването на изкуствен интелект ...
 

Търсенето на Apple Vision Pro беше по-високо от очакваното, а нивото на връщане по-ниско

Търсенето на Apple Vision Pro беше по-високо от очакваното, а нивото на връщане по-ниско
Минг-Чи Куо вярва, че Apple вероятно първоначално ще разшири продажбите на Vision Pro в повече англоезични страни като Австралия, Канада, Нова Зеландия и Великобритания...
 


 
SetCombG.com новини

Още Новини

Thermaltake пусна кокпита за състезателен симулатор GR500 и стойка за три монитора
Стойката за тройния състезателен монитор на Thermaltake ви позволява да монтирате до три 32-инчови монитора Още

ASUS представя конзолата ROG Ally X с двойно по-дълъг живот на батерията и по-мощен процесор
ASUS все още не е разкрила точната дата на пускане на пазара и цената на ROG Ally X Още

Разработчиците са променили радикално дизайна на WhatsApp за Android и iOS
На първо място трябва да се отбележи промяната в цветовата палитра на интерфейса. Още

Sandberg пусна почистващ комплект за безжични слушалки
Новият комплект ще бъде на пазара този месец, вижте повече информация за него Още

Gigabyte представи миникомпютъра Metal Gear Plus ITX, базиран на десктоп процесори AMD Ryzen 8000G
Основното предимство на новия продукт е неговата възможност за надграждане Още