Установено е, че генераторът на кадри в AMD FSR 3 може да увеличи FPS не само в игри, но и във видеоклипове

г. 23:21 ч.
Установено е, че генераторът на кадри в AMD FSR 3 може да увеличи FPS не само в игри, но и във видеоклипове

С пускането на графичната архитектура RDNA от първо поколение AMD реши да се откаже от една от функциите, която по това време все още беше част от графичния драйвер на Adrenalin Software. Тя се наричаше AMD Fluid Motion Video и беше аналог на наскоро представения генератор на кадри AMD Fluid Motion, но само за видеосъдържание. Както се оказа, Fluid Motion Frames може да се използва и за генериране на кадри във видео, но неофициално.

Веднага трябва да се отбележи, че AMD Fluid Motion Frames (AFMF) засега не е включен в официалната стабилна компилация на драйвера AMD Software: Adrenalin Edition. Производителят е включил функцията в специален отделен предварителен драйвер, пуснат наскоро.

AMD Fluid Motion Frames е генератор на кадри, подобен на този, който се използва в технологичния пакет за мащабиране на изображения NVIDIA DLSS3, и служи за увеличаване на FPS. За разлика от DLSS3, която работи само с карти от серията GeForce RTX 40, решението на AMD се поддържа не само от последното поколение графични карти Radeon RX 7000, но и от предишната RX 6000. AMD Fluid Motion Video (AFMV) работи на същия принцип, но само за видео. То създава "фалшиви" кадри, като осигурява по-плавен изход при възпроизвеждане на видеосъдържание. AFMV беше най-полезен, когато се използваше със старо видеосъдържание с честота на кадрите 23-24 FPS.

AMD Fluid Motion Video беше обявен за първи път за драйвера AMD Catalyst Omega през 2014 г. По това време се твърдеше, че е съвместим само с графични карти Polaris и някои модели ускорители, базирани на архитектурата GCN1. Официално функцията се появи като част от софтуера на Radeon с пускането на архитектурата GCN 2.0. Впоследствие AMD реши да не пренася поддръжката на AFMV към архитектурата RDNA.

Методът за използване на AMD Fluid Motion Frames (AFMF) като AMD Fluid Motion Video, предложен от потребителя на форума Reddit uncycler825, е съвместим само с предварителната версия на драйвера без поддръжка за графични карти Radeon RX 6000 (втората актуализация, наричана Radeon RX 2), тъй като само в нея AFMF работи с Vulkan API. За да работи функцията, се предлага да се използва плейър MPC-HC с Vulkan чрез преводен слой DXVK. След като поставите библиотеките DXVK в папката MPC-HC, трябва да добавите плейъра към драйвера AMD Software Adrenalin и да активирате AMD Fluid Motion Frames в профила на приложението. Подробни инструкции можете да намерите във форума Reddit.

Засега не е известно дали AMD ще внедри функциите за генериране на видеокадри в официалната версия на драйвера на Radeon. Възможно е обаче възможността за генериране на кадри за видеосъдържание да е търсена и AMD да разшири обхвата на AFMF, като направи продуктите си още по-привлекателни за потребителите. В идеалния случай, за да направи това, компанията ще предостави лесен за използване и отворен API за разработчиците на медийни плейъри.

Както пише VideoCardz, съществуват подобни проекти, базирани на NVIDIA Optical Flow, функция, отговорна за генерирането на кадри в графичните карти на NVIDIA. Компанията разполага и с технологията RTX Super Video Resolution, която подобрява качеството на видеото в поддържаните браузъри в реално време.
      
Споделете тази новина:


Подобни новини


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed