Властите на САЩ възнамеряват да ограничат достъпа на китайските компании до техните услуги в облак

г. 11:26 ч.
Властите на САЩ възнамеряват да ограничат достъпа на китайските компании до техните услуги в облак

Този месец властите на САЩ затегнаха ограниченията върху доставките на усъвършенствани ускорители NVIDIA за Китай, които се използват за обучение на модели на изкуствен интелект и за високопроизводителни изчисления. Сега стана ясно, че длъжностните лица обмислят да ограничат достъпа на китайските дружества до изчислителната мощ на облачните услуги на американските дружества.

Новите американски ограничения засягат ускорителите A800 и H800, които са модифицирани версии на A100 и H100, чиито доставки за Китай бяха забранени миналата година. Освен това са забранени и ускорителите L40/L40S и геймърските графични карти RTX 4090. Въпреки това компаниите в Близкия изток все още могат да използват мощта на облачни услуги като Amazon Web Services и Microsoft Azure за обучение на модели на изкуствен интелект и изпълнение на други задачи, които изискват висока производителност. Според онлайн източници властите в САЩ обмислят да блокират тази възможност. Отбелязва се обаче, че американските власти не могат да блокират достъпа до облачни услуги, които не са разположени в САЩ.

Според Алън Естевес, заместник-министър на търговията на САЩ по въпросите на промишлеността и сигурността, властите проучват въпроса за въвеждане на допълнителни ограничения, които да блокират достъпа на Китай до американските облачни услуги. По думите му въпросът се проучва на фона на опасенията на САЩ относно способността на Близкия изток да използва технологията за изкуствен интелект за военни цели. "Разглеждаме как най-добре да контролираме това, ако е възможно, а това изисква консултации с индустрията. Облачните технологии са доста разпространени<...> Сега самият изкуствен интелект е доста разпространен. Притеснението е, че в бъдеще ИИ вероятно ще командва и контролира военната логистика, военните радари и ще подобри възможностите за водене на електронна война. Затова искаме да сме сигурни, че контролираме използването му", заяви Естевес пред репортери.

Описвайки подробно планираните ограничения, Естевес заяви, че е необходимо въпросът да бъде разгледан добросъвестно, включително чрез консултации с индустрията. Това е важно, за да се разработи стратегия, която да балансира адекватния регулаторен контрол, без да възпрепятства промишлените иновации и развитието на индустрията.

Източникът отбелязва, че планът на САЩ има съществен недостатък, тъй като американските власти не могат да забранят на дружествата от Китай да използват услуги в други държави. В Европа и Близкия изток има големи облачни услуги, които китайските компании биха могли да използват вместо AWS и Azure, ако САЩ наложат нови ограничения.
      
Споделете тази новина:


Подобни новини

Китай ще построи вятърна турбина, по-висока от Айфеловата кула, с 310-метрово "витло"

Китай ще построи вятърна турбина, по-висока от Айфеловата кула, с 310-метрово
Китайската компания MingYang обяви плановете си да построи до 2024 или 2025 г. офшорна вятърна турбина с рекордни размери и капацитет...
 

Санкциите на САЩ срещу ускорителите на NVIDIA откриват възможности за Huawei

Санкциите на САЩ срещу ускорителите на NVIDIA откриват възможности за Huawei
Тази седмица стана ясно, че американските власти са блокирали доставките за Китай на ускорителите NVIDIA H800 и A800...
 

LG Energy Solution ще инвестира 3 млрд. долара в производството на батерии в САЩ

LG Energy Solution ще инвестира 3 млрд. долара в производството на батерии в САЩ
Компанията ще снабдява с тях електрическите автомобили на Toyota ...
 

Xiaomi Black Shark - най-добрият смартфон за игри

Xiaomi Black Shark - най-добрият смартфон за игри
Xiaomi Black Shark е висококачествен геймърски смартфон. Моделът е с отличен индустриален дизайн, водно охлаждане, специален джойстик за игри. Това е най-добрия избор за всеки запален геймър....
 


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed