Китай ще построи вятърна турбина, по-висока от Айфеловата кула, с 310-метрово "витло"

г. 11:58 ч.
Китай ще построи вятърна турбина, по-висока от Айфеловата кула, с 310-метрово

Китайската компания MingYang обяви плановете си да построи до 2024 или 2025 г. офшорна вятърна турбина с рекордни размери и капацитет. Инсталацията с мощност 22 MW ще бъде по-висока от Айфеловата кула, или 330 метра, като се има предвид диаметърът на ротора.

Идеята е проста - колкото по-мощна е всяка отделна вятърна турбина, толкова по-ниска е цената на произвежданата от нея електроенергия. Китайските компании MingYang и CSSC Haizhuang започнаха негласно състезание за изграждане на най-мощната и най-голяма вятърна турбина в света. Европейските производители на вятърни турбини, които преди това бяха водещи, останаха далеч назад.

Най-голямата офшорна вятърна турбина в Европа, например, е инсталирана в Дания - това е вятърна турбина Vestas V236-15 MW с мощност 15 MW. Дължината на лопатките на съоръжението е 115 метра, а диаметърът на ротора - 236 метра. Китайците са построили и пуснали в експлоатация или пускат в експлоатация офшорни вятърни турбини с мощност 16 и 18 MW, като най-голямата от тях е с диаметър на ротора 280 метра.

Надпреварата за най-дълги лопатки има проста цел - всеки допълнителен метър удължаване на лопатките значително увеличава площта за събиране на вятърна енергия, а тъй като инсталирането на вятърни турбини е изключително скъпа процедура, колкото повече енергия генерира всяка инсталация, толкова по-евтина е цената за производството на всеки kW електроенергия.

Бъдещата централа MingYang с мощност 22 MW ще има диаметър на ротора малко над 310 метра. При определено разстояние на върха на лопатката от водната повърхност в горната точка, всяка лопатка ще се издига на височина 330 метра, което е повече от 300-метровата височина на Айфеловата кула, която някога е била триумф на инженерното изкуство. Можем само да си представим колко циклопски ще изглежда една също толкова висока структура, но с въртящи се части.

Европейските експерти в областта на офшорната енергия смятат, че надпреварата за размера на офшорните вятърни турбини започва да вреди на индустрията. Тя вреди на логистиката и бизнес развитието на офшорните вятърни паркове.
    
Споделете тази новина:


Подобни новини

Властите на САЩ възнамеряват да ограничат достъпа на китайските компании до техните услуги в облак

Властите на САЩ възнамеряват да ограничат достъпа на китайските компании до техните услуги в облак
Новите американски ограничения засягат ускорителите A800 и H800, които са модифицирани версии на A100 и H100, чиито доставки за Китай бяха забранени миналата година...
 

Xiaomi Black Shark - най-добрият смартфон за игри

Xiaomi Black Shark - най-добрият смартфон за игри
Xiaomi Black Shark е висококачествен геймърски смартфон. Моделът е с отличен индустриален дизайн, водно охлаждане, специален джойстик за игри. Това е най-добрия избор за всеки запален геймър....
 

Huawei Nova 2i - топ характеристики и дизайн на бюджетна цена

Huawei Nova 2i - топ характеристики и дизайн на бюджетна цена
Huawei Nova 2i е модерен смартфон с ниска цена и много положителни черти. Моделът се отличава с отлична изработка и красив, унибоди корпус, изработен от метал. Той притежава много добра хардуерна платформа, която е подготвена за всякаква дейност...
 

Meizu Pro 6 Plus - мощен смартфон с оптична стабилизация на ниска цена

Meizu Pro 6 Plus - мощен смартфон с оптична стабилизация на ниска цена
Meizu Pro 6 Plus е страхотен смартфон. Моделът няма слаби страни - отличен корпус, хардуер, камера, дисплей. И всичко това при много ниска цена от 162 евро...
 


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed