Cruise е принудена да спре производството на безпилотните таксита Origin

г. 09:32 ч.
Cruise е принудена да спре производството на безпилотните таксита Origin

През януари 2020 г. Cruise демонстрира прототип на безпилотно такси Origin, което е предназначено за превоз на пътници в напълно автоматичен режим и не включва седалка за шофьора или обичайните уреди за управление. На фона на разследването, което принуди Cruise да преустанови експлоатацията на безпилотни таксита в САЩ, компанията временно спря производството на такива превозни средства.

Трябва да се подчертае, че основата на флота от безпилотни таксита на Cruise в САЩ се състои от модернизирани електромобили GM Chevrolet Bolt EV, така че спирането на производството на по-модерния Origin по-скоро ще се отрази на сроковете на някои обещаващи програми на Cruise, отколкото на търговската дейност по превоз на пътници без шофьори, която все още носи на компанията само загуби.

За спирането на Origin първо съобщи Forbes, който се позова на аудиозапис, на който главният изпълнителен директор на Cruise Кайл Вогт говори пред служителите на компанията. Представители на TechCrunch успяха да потвърдят решението на производителя по независими канали. Припомняме, че в началото на миналия месец под колелата на един от прототипите на безпилотно такси Cruise в Сан Франциско попадна жена, блъсната от друг автомобил. Въпреки че таксито Cruise на шасито на Chevrolet Volt EV е приложило аварийно спиране, според неофициалните извадки от разследването автомобилът се е опитал да възобнови движението си, въпреки че по това време жертвата е била под дъното на автомобила.

Cruise беше принуден да преустанови експлоатацията на безпилотните си таксита в Калифорния по искане на местните власти, тъй като те отнеха издадения през август лиценз в очакване на резултата от разследването, а след това решиха да преустановят подобна дейност във всички останали градове на САЩ, където такава дейност вече се извършваше от миналия месец. Ситуацията се променя твърде бързо, затова ръководството на Cruise реши да спре производството на безпилотните автомобили Origin. Тази година дизайнът им беше подобрен, за да се улесни превозването на хора в инвалидни колички. Не се казва нищо за вероятните съкращения на работната сила на Круиз вследствие на тези промени.

През септември компанията заяви, че е близо до получаване на одобрение за започване на масово производство на Origin, но този момент така и не настъпи, а през октомври възникнаха нови обстоятелства. Подобни роботаксита трябваше да се появят в Япония и Дубай, а в САЩ вече бяха започнали тестове в Остин. Съобщава се, че компанията вече разполага със стотици Origin и ако тестовете им трябва да се възобновят бързо, спирането на производството за известно време няма да попречи на това.
      
Споделете тази новина:


Подобни новини


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed