Аудиторията на ChatGPT достига 100 милиона активни потребители седмично

г. 09:39 ч.
Аудиторията на ChatGPT достига 100 милиона активни потребители седмично

AI-чатботът ChatGPT, разработен от OpenAI, премина границата от 100 милиона активни потребители седмично. Съобщението беше направено от главния изпълнителен директор на компанията Сам Алтман на първата конференция за разработчици на компанията в Сан Франциско.

По време на събитието в понеделник Алтман подчерта значителния ръст на популярността на ChatGPT. Услугата, която стартира преди около година, бързо привлече вниманието на своята аудитория, като само два месеца след старта достигна 100 милиона активни месечни потребители. Сега тази цифра съответства на седмичната активност на услугата. Освен това над 2 милиона разработчици използват платформата за своите проекти, включително представители на повече от 92% от компаниите от списъка Fortune 500.

В рамките на конференцията OpenAI представи GPT-4 Turbo - подобрена версия на водещия си модел за големи езици GPT-4, която е по-мощна и в същото време по-евтина. Компанията обяви и GPTs - инструмент, който ще позволи на всеки да създаде своя собствена версия на разговорен изкуствен интелект. В близко бъдеще разработчиците ще могат да публикуват своите версии на такива системи в магазина GPT Store, получавайки възможност да печелят от своите разработки. Освен това OpenAI обяви, че моделът DALL-E 3, който преобразува текст в изображения, е станал достъпен чрез интерфейс за програмиране на приложения (API). Преди това тази функция беше интегрирана в ChatGPT и Bing Chat.

Особен интерес представляваше обявяването на новия API за асистенти. Той е предназначен за създаване на функции, подобни на агенти, в приложенията. Тези агенти ще могат да използват външни данни и да се позовават на генеративните модели на изкуствения интелект на OpenAI, за да изпълняват различни задачи. Освен това OpenAI представи API за преобразуване на текст в реч, който предлага 6 предварително зададени гласа и 2 варианта на генериращи модели на ИИ.
    
Споделете тази новина:


Подобни новини


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed