Ventana и Imagination създават ускорители с архитектура RISC-V

г. 12:46 ч.
Ventana и Imagination създават ускорители с архитектура RISC-V

Напоследък за архитектурата RISC-V често се говори в контекста на алтернативен път за развитие на китайската полупроводникова индустрия, която е обект на различни ограничения от страна на западните противници на Китай. Въпреки това тази архитектура представлява интерес за разработчиците в целия свят. Има компании, които са готови да създават и графични решения в рамките на тази екосистема, като една от тях е Ventana Micro Systems, основана през 2018 г. в Калифорния.

Инициативата на този стартъп беше обявена преди ден от представители на Jon Peddie Research. Според техните данни Ventana ще създаде процесор с чипсетно разположение и мащабируема структура по отношение на производителността, който може да се прилага в различни области: от автомобилната електроника до центровете за данни, включително инфраструктурата на системите за изкуствен интелект. Изчислителната част на процесора ще съдържа до 192 ядра с архитектура RISC-V, а Imagination Technologies ще помогне за разработването на графична подсистема, която също може да се използва за ускоряване на изчисленията.

Още през декември миналата година Ventana представи своя процесор Veyron V1 с честота до 3,6 GHz и 192 ядра. Използвайки разработките на Imagination Technologies, Ventana възнамерява да създаде графичен процесор с архитектура RISC-V. На следващото събитие RISC-V Summit този месец компаниите възнамеряват да демонстрират емулация на взаимодействието между изчислителните ядра RISC-V и графичната подсистема на Imagination Technologies. По същото време калифорнийският стартъп ще представи процесора Veyron V2. Според прогнозите на разработчиците процесорът Ventana Veyron V2 ще бъде значително по-бърз при целочислените операции не само от 96-ядрения процесор AMD EPYC от фамилията Genoa, но и от 128-ядрения процесор от фамилията Bergamo, като същевременно ще поддържа сравнимо ниво на консумация на енергия.

    
Споделете тази новина:Подобни новини


 
SetCombG.com новини

Още Новини

Oppo представи смартфона Reno12 с чип Dimensity 8250 и по-мощния Reno12 Pro с чип Dimensity 9200+
Всеки от моделите е оборудван с 6,7-инчов AMOLED дисплей с разделителна способност 2412 × 1080 пиксела и честота на опресняване 120 Hz Още

Sandberg пусна кабелна версия на гейминг слушалките HeroBlaster
Производителят на оборудване за мобилни телефони, компютри и игрови конзоли Sandberg пусна на пазара кабелна версия на своите популярни геймърски слушалки HeroBlaster. Още

Microsoft PC Manager започна да препоръчва силно търсачката Bing
Това изглежда малко натрапчиво, тъй като едва ли някой потребител избира търсачката Google на случаен принцип Още

Акциите на Sony скочиха с 12% въпреки спада на продажбите на PS5
Kомпанията обяви обратно изкупуване на ценни книжа Още

Съд забрани продажбата на смартфони и лаптопи на Lenovo и Motorola в Германия
В резултат на това в световния технологичен сектор съществува напрежение по отношение на патентното лицензиране Още