Ventana и Imagination създават ускорители с архитектура RISC-V

г. 12:46 ч.
Ventana и Imagination създават ускорители с архитектура RISC-V

Напоследък за архитектурата RISC-V често се говори в контекста на алтернативен път за развитие на китайската полупроводникова индустрия, която е обект на различни ограничения от страна на западните противници на Китай. Въпреки това тази архитектура представлява интерес за разработчиците в целия свят. Има компании, които са готови да създават и графични решения в рамките на тази екосистема, като една от тях е Ventana Micro Systems, основана през 2018 г. в Калифорния.

Инициативата на този стартъп беше обявена преди ден от представители на Jon Peddie Research. Според техните данни Ventana ще създаде процесор с чипсетно разположение и мащабируема структура по отношение на производителността, който може да се прилага в различни области: от автомобилната електроника до центровете за данни, включително инфраструктурата на системите за изкуствен интелект. Изчислителната част на процесора ще съдържа до 192 ядра с архитектура RISC-V, а Imagination Technologies ще помогне за разработването на графична подсистема, която също може да се използва за ускоряване на изчисленията.

Още през декември миналата година Ventana представи своя процесор Veyron V1 с честота до 3,6 GHz и 192 ядра. Използвайки разработките на Imagination Technologies, Ventana възнамерява да създаде графичен процесор с архитектура RISC-V. На следващото събитие RISC-V Summit този месец компаниите възнамеряват да демонстрират емулация на взаимодействието между изчислителните ядра RISC-V и графичната подсистема на Imagination Technologies. По същото време калифорнийският стартъп ще представи процесора Veyron V2. Според прогнозите на разработчиците процесорът Ventana Veyron V2 ще бъде значително по-бърз при целочислените операции не само от 96-ядрения процесор AMD EPYC от фамилията Genoa, но и от 128-ядрения процесор от фамилията Bergamo, като същевременно ще поддържа сравнимо ниво на консумация на енергия.

    
Споделете тази новина:


Подобни новини


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed