Електрическият автомобил NIO ET7 с батерия с полутвърд електролит изминава 1044 км с едно зареждане

г. 23:53 ч.
Електрическият автомобил NIO ET7 с батерия с полутвърд електролит изминава 1044 км с едно зареждане

Още в началото на 2021 г. китайската компания NIO обяви, че нейният електрически седан ET7 може да бъде оборудван с тягова батерия с капацитет 150 kW‧h, използваща полутвърд електролит. Към момента компанията вече разполага с резултатите от експеримент с такава батерия, при който автомобилът измина повече от 1000 километра по магистрала, а през април батериите с такъв капацитет ще бъдат произвеждани масово.

Според Car News China батерията с полутвърд електролит за NIO е разработена от китайската компания WeLion New Energy Technology и осигурява плътност на съхранение на заряда от 260 W‧h/kg на ниво цяла батерия и до 360 W‧h/kg на ниво клетка. Това позволява батерия с капацитет 150 kW‧h да бъде само с 20 kg по-тежка от по-конвенционална батерия с капацитет 100 kW‧h и същите габарити. Докато първата тежи 575 kg, втората тежи 555 kg. Унифицирането на габаритните размери позволява новата батерия с по-голям капацитет да се монтира на всички електрически автомобили NIO, произведени на платформите NT1 и NT2. Трябва да напомним, че компанията следва принципа на експресна смяна на батериите в автоматичните станции, затова всички нейни електромобили са оборудвани с унифицирани бързосменяеми тягови батерии.

В събота сутринта седанът NIO ET7, оборудван с батерии, напусна Шанхай с двама ръководители от свързани компании на борда: Шен Фей, ръководител на NIO Power, беше зад волана, а отдясно на него беше съоснователят и главен изпълнителен директор на NIO Уилям Ли. За четиринадесет часа те изминаха около 1044 км, като индикаторът на таблото показваше около 3 % останал заряд. Според шефа на NIO предишни тестове вече са показали способността на автомобил с такава тягова батерия да измине 1145 км без презареждане.

Времето за пътуване при последния експеримент е 12,4 часа, средната консумация на енергия е 13,2 kW‧h за всеки 100 изминати километра, средната скорост достига 83,9 км/ч, максималната скорост е ограничена до 90 км/ч, а автомобилът изминава почти 92 % от разстоянието с помощта на патентования автопилот на NOP+. Температурата на околния въздух по време на пътуването варираше от минус 2 до плюс 12 градуса по Целзий, като разликата във височината не надхвърляше 300 метра. Температурата в кабината е била настроена на 20 градуса по Целзий, като общият товар е бил 190 кг, включително двама пътници и снимачно оборудване. Пътуването е излъчвано на живо и е продължило 14 часа, включително почивките. Дори ако участниците искаха да продължат пътуването, подмяната на батерията със заредена отнемаше не повече от 3 минути.

Представители на NIO обясниха по-рано, че батерия с такъв капацитет с полутвърд електролит би струвала над 40 000 USD, което е сравнимо с цената на много електрически автомобили. Потребителите имат възможност да получат достъп до нея за по-малко пари, ако обмислят абонамент за лизинг на батерията. По-конкретно, преминаването от батерия с капацитет 75 kW‧h към батерия с капацитет 100 kW‧h ще струва 7 долара на ден или 123 долара на месец. Съответно батерия с капацитет 150 kW‧h също може да бъде наета за няколко дни срещу разумна сума, особено след като е съвместима с всички съществуващи електрически превозни средства на NIO, които предвиждат експресна подмяна на тяговите батерии. По-късно тази седмица компанията ще представи и най-луксозния си седан - ET9, който със сигурност ще се предлага с подобна батерия поне срещу допълнително заплащане. Масовото производство на новия тип батерии ще започне през април следващата година.
    
Споделете тази новина:Подобни новини


 
SetCombG.com новини

Още Новини

За пет години престъпниците са прехвърлили 100 млрд. долара в криптовалути
Често чрез стабилни монети и централизирани борси Още

Предполага се, че Tesla специално оптимизира автопилота за Илон Мъск и влиятелни блогъри
Твърди се, че представителите на Tesla следят маршрутите на блогърите въз основа на техните отзиви Още

Сателитен интернет в раница: SpaceX пусна антената Starlink Mini за пътешественици и дигитални номади в САЩ
Експерти от бранша прогнозират, че Starlink Mini може да се превърне в катализатор за възхода на "цифровото номадство Още

Apple възнамерява да продаде с 10 процента повече iPhone 16 до края на годината, отколкото продаде iPhone 15 миналата година
Според анализатори на Bloomberg Intelligence прогнозата на Apple за продажбите на iPhone е положителен знак Още

Porsche изтегля всички електрически автомобили Taycan заради проблеми със спирачките
Ръководителят на проекта Porsche Taycan, Кевин Гик, подчерта, че компанията е решила да изтегли всички 150 000 продадени електрически автомобила, включително последния модел 2025, за да гарантира безопасността на клиентите Още