Ентусиастите най-накрая разкриха какво се крие в персонализирания APU на Van Gogh на портативната конзола Steam Deck

г. 14:41 ч.
Ентусиастите най-накрая разкриха какво се крие в персонализирания APU на Van Gogh на портативната конзола Steam Deck

Въпреки че Valve продава оригиналната версия на портативната конзола Steam Deck от почти две години, компютърните ентусиасти едва сега решиха да направят задълбочени анализи на нейния полупотребителски 7 nm процесор Van Gogh. Каналът в YouTube High Yield с подкрепата на фотографа Fritzchens Fritz показа снимки на вътрешната структура на споменатия APU. Изследването разкри, че някои компоненти на чипа изобщо не се използват от конзолата Steam Deck.

Процесорът Van Gogh с кодово име Aerith е разработен по поръчка на Valve от AMD и се произвежда в съоръженията на TSMC по 7nm технологичен процес. Чипът съдържа четири ядра с архитектура Zen 2 и осем изчислителни единици (CU) с вградена графика RDNA 2. В сравнение с по-модерните мобилни процесори на AMD производителността на Van Gogh не е много впечатляваща. Въпреки това освен в Steam Deck този процесор не се използва никъде другаде.

Анализът на кристала на Van Gogh показа, че неговата площ е 162 mm2. Контролерите на паметта LPDDR5 като част от кристала заемат около 9% от тази площ. На изчислителните ядра се падат до 12%, а на вградения iGPU - 11%. Забележително е, че площта на самите графични ядра е почти равна на половината от площта на изчислителните ядра на процесора.

Спомагателните компоненти на графичния процесор заедно заемат почти половината от площта на осемте графични изпълнителни единици на RDNA 2. Когато се комбинират с контролера на паметта, тези части заемат само половината от общата площ на Van Gogh. Компонентите за вход/изход (I/O) за USB и дисплейните портове представляват другата половина от площта на кристала. Снимките на последните обаче показват, че чипът има и някои неизползвани хардуерни блокове.

Според High Yield около 13% от площта на чипа на Van Gogh са разпределени за компоненти, чиято функция източникът не е успял да определи точно. Според едно от предположенията тази площ може да е заета от блок за обработка на компютърно зрение (CVPE). Последният присъства например като част от AMD Metro APU, който се използва в слушалките за добавена реалност Magic Leap 2. Подобно на Van Gogh, чипът AMD Metro също има четири ядра Zen 2 и осем графични изпълнителни единици RDNA 2.

Според High Yield Van Gogh и Mero може да са различни модификации на един и същ процесор. Едно от възможните доказателства за това би могъл да бъде фактът, че 6 nm процесорът Sephiroth, използван в OLED декодера Steam Deck, е с много по-малка обща площ от 7 nm чипа Van Gogh. Въпреки че 6nm процесът на TSMC предлага 18% по-плътно разположение на транзисторите върху чипа в сравнение със 7nm процес на същата компания, по-малката площ на чипа Sephiroth означава, че нещо е било премахнато от него, за да се намали размерът.

Дали този блок CVPE може по някакъв начин да се използва като част от оригиналните парчета Steam Decks - High Yield не знае. Всичко зависи от това дали е бил физически деактивиран с лазер при създаването на процесора, или със софтуер. Ако става дума за втория случай, не е ясно дали модърите ще могат да го възстановят по някакъв начин, тъй като работещият CVPE блок се използва изключително на хардуерно и софтуерно ниво само като част от слушалките Magic Leap AR.
      
Споделете тази новина:Подобни новини

AMD разкрива архитектурата на гигантския APU Instinct MI300: 24 ядра EPYC Genoa, ускорител CDNA 3 и 128 GB HBM3

AMD разкрива архитектурата на гигантския APU Instinct MI300: 24 ядра EPYC Genoa, ускорител CDNA 3 и 128 GB HBM3
В сравнение с Instinct MI250, новата платформа е получила редица архитектурни промени...
 

Новите мобилни процесори на AMD Elite A-Series APU Richland ще ни предложат интересни технологии

Новите мобилни процесори на AMD Elite A-Series APU Richland ще ни предложат интересни технологии
AMD представи новата си серия мобилни APU Richland, серия Elite A...
 

AMD ще пусне APU Richland в средата на март

AMD ще пусне APU Richland в средата на март
Планове за нови процесори на AMD...
 

AMD пуска два процесора за овърклокъри

AMD пуска два процесора за овърклокъри
Нова серия процесори за клокъри от AMD - A8-3870K и A6-3670K...
 


 
SetCombG.com новини

Още Новини

Най-бързият FPV дрон в света ще може да предава Формула 1
Той лети със скорост 350 км/ч Още

Търсенето на Apple Vision Pro беше по-високо от очакваното, а нивото на връщане по-ниско
Минг-Чи Куо вярва, че Apple вероятно първоначално ще разшири продажбите на Vision Pro в повече англоезични страни като Австралия, Канада, Нова Зеландия и Великобритания Още

ASUS представя обновени OLED ноутбуци Vivobook S
Те са задвижвани от най-новите процесори Intel Core Ultra и AMD Ryzen 8040 Още

SoftBank отправя предизвикателство към NVIDIA с ускорители на AI на Arm
Oснователят на SoftBank Масайоши Сон (Masayoshi Son) смята да привлече до 100 млрд. долара за реализацията на свой собствен проект в тази област Още

Kioxia е предложила на SK Hynix достъп до японските си заводи, за да сключи сделка с Western Digital.
Японският производител на 3D NAND чипове Kioxia е предложил на своя инвеститор SK Hynix производствени линии в Япония Още