Neuralink успешно е имплантирала чип в човешки мозък - пациентът се чувства добре и се подобрява

г. 10:15 ч.
Neuralink успешно е имплантирала чип в човешки мозък - пациентът се чувства добре и се подобрява

Компанията Neuralink, която отдавна се стреми да получи правото да започне клинични изпитания върху хора, тази година вече е извършила първата операция за имплантиране на имплант в мозъка на пациент, който му позволява да взаимодейства с компютър. Преди това беше съобщено, че общо 11 пациенти доброволци ще бъдат подложени на такива операции през тази година.
br> В повечето случаи хората са принудени да поемат този риск поради тежки двигателни увреждания, които им пречат да движат самостоятелно крайниците си. Neuralink се надява да създаде интерфейс между човешкия мозък и компютъра, така че пациентите да могат ефективно да управляват бионични протези или екзоскелети и в идеалния случай да започнат да движат собствените си крайници.
br> Вчера Илон Мъск призна на страниците на социалната си мрежа X, че първият човек е получил имплант Neuralink и вече се възстановява след операцията. Припомняме, че малък цилиндричен имплант се инсталира в дупка в черепа на човека и е свързан с мозъка с най-тънки електроди. Според идеята на компанията такива операции трябва да се извършват от специализирани роботи. Илон Мъск добави, че първите резултати са окуражаващи, тъй като имплантът вече успява да регистрира активността на невроните на пациента.
br> Компанията вече е измислила име на своя имплант, който планира да произвежда масово, ако клиничните изпитания са успешни. Наречен "Телепатия", той би трябвало да позволи на човек да контролира смартфон или компютър, или всяко друго устройство, "буквално със силата на мисълта". Целта на стартъпа, според Мъск, е да помогне на хора с тежки увреждания във взаимодействието на мозъка с нервната система. "Представете си, ако Стивън Хокинг можеше да общува по-бързо, отколкото опитна машинописка набира текст или аукционер произнася думи", даде пример ръководителят на компанията.
br> Припомняме, че на предишни етапи на тестване решението Neuralink беше използвано от опитни маймуни за управление на обекти в компютърни игри с помощта на мозъчни сигнали. Макак с имплантиран чип например играеше пинг-понг на компютърен дисплей. Първоначално компанията искаше да премине към изпитания на импланта върху хора до края на 2019 г., но разрешението беше дадено едва миналата година. Електродите, които проникват в мозъчната кора на пациента, навлизат на по-малко от 2 милиметра дълбочина в нея, но това е повече от по-голямата част от конкурентните решения. Обикновено са необходими около шест месеца, за да се тестват имплантите върху първата група от пет или десет пациенти. Ако на този етап всичко е наред, компанията ще може да разшири изпитанията си. Според научните консултанти на Neuralink ще минат години, преди мозъчните импланти на компанията да бъдат одобрени за масова употреба.
    
Споделете тази новина:Подобни новини


 
SetCombG.com новини

Още Новини

Най-бързият FPV дрон в света ще може да предава Формула 1
Той лети със скорост 350 км/ч Още

Търсенето на Apple Vision Pro беше по-високо от очакваното, а нивото на връщане по-ниско
Минг-Чи Куо вярва, че Apple вероятно първоначално ще разшири продажбите на Vision Pro в повече англоезични страни като Австралия, Канада, Нова Зеландия и Великобритания Още

ASUS представя обновени OLED ноутбуци Vivobook S
Те са задвижвани от най-новите процесори Intel Core Ultra и AMD Ryzen 8040 Още

SoftBank отправя предизвикателство към NVIDIA с ускорители на AI на Arm
Oснователят на SoftBank Масайоши Сон (Masayoshi Son) смята да привлече до 100 млрд. долара за реализацията на свой собствен проект в тази област Още

Kioxia е предложила на SK Hynix достъп до японските си заводи, за да сключи сделка с Western Digital.
Японският производител на 3D NAND чипове Kioxia е предложил на своя инвеститор SK Hynix производствени линии в Япония Още