Броят на случаите на измами, свързани с абонамент за Telegram Premium, се е удвоил през годината

г. 23:50 ч.
Броят на случаите на измами, свързани с абонамент за Telegram Premium, се е удвоил през годината

Броят на случаите на измами, свързани с абонамента за Telegram Premium, се е удвоил 2,3 пъти през годината. Това съобщава в. "Известия", като се позовава на експерти в областта на информационната сигурност.

"Броят на фишинг домейните, за които се твърди, че са свързани с абонамента за Telegram Premium, през януари тази година възлиза на 21. По това време за целия януари 2023 г. те са били само девет", цитира източникът думите на Игор Бедеров, ръководител на информационно-аналитичните изследвания в T.Hunter.

Други анализатори също потвърждават тази информация. Компанията Bi.Zone заяви, че през януари тази година е идентифицирала 20 фишинг уебсайта, които предлагат да се регистрирате за премиум абонамент или да участвате в някаква промоция. Представител на пресслужбата на Координационния център за домейни RU/RF потвърди данните относно броя на домейните през януари миналата година.

"През януари измамниците са регистрирали общо 34 домейна, свързани по един или друг начин с месинджъра Telegram. В допълнение към абонаментите за премиум услуги, най-популярните схеми, използвани от престъпниците, са участие в гласуване за приятели или конкурс за детска рисунка", заяви Диана Селехина, експерт в Solar AURA, външен център за мониторинг на цифрови заплахи на Solar Group.

Олга Свистунова, старши анализатор на съдържанието в Kaspersky Lab, заяви, че през първите две седмици на януари решенията за сигурност на компанията са предотвратили над 155 000 посещения на фишинг сайтове, за които се твърди, че са свързани с Telegram. В същото време през януари миналата година са били направени само 151 000 опита за достъп до такива ресурси.
    
Споделете тази новина:Подобни новини


 
SetCombG.com новини

Още Новини

Най-бързият FPV дрон в света ще може да предава Формула 1
Той лети със скорост 350 км/ч Още

Търсенето на Apple Vision Pro беше по-високо от очакваното, а нивото на връщане по-ниско
Минг-Чи Куо вярва, че Apple вероятно първоначално ще разшири продажбите на Vision Pro в повече англоезични страни като Австралия, Канада, Нова Зеландия и Великобритания Още

ASUS представя обновени OLED ноутбуци Vivobook S
Те са задвижвани от най-новите процесори Intel Core Ultra и AMD Ryzen 8040 Още

SoftBank отправя предизвикателство към NVIDIA с ускорители на AI на Arm
Oснователят на SoftBank Масайоши Сон (Masayoshi Son) смята да привлече до 100 млрд. долара за реализацията на свой собствен проект в тази област Още

Kioxia е предложила на SK Hynix достъп до японските си заводи, за да сключи сделка с Western Digital.
Японският производител на 3D NAND чипове Kioxia е предложил на своя инвеститор SK Hynix производствени линии в Япония Още