Цената на iPhone 15 в Русия е най-ниската в света

г. 22:28 ч.
Цената на iPhone 15 в Русия е най-ниската в света

Цената на смартфоните на Apple в Русия е една от най-ниските в света. Например моделът iPhone 15 (256 GB) може да бъде закупен на "Яндекс.Маркет" за 85 хил. рубли, а на "Авито" от частни лица дори по-евтино - за 70 хил. рубли, пише "Известия". За сравнение, в САЩ покупката на такова устройство без договор с мобилен оператор ще струва около 1 хил. долара (около 92 хил. британски лири по курса на Централната банка на 16 февруари) с включени данъци.

В онлайн магазина на Apple в Германия този модел струва 1,08 хил. евро (около 106 хил. британски лири), в ОАЕ - малко под 4 хил. дирхама (около 100 хил. британски лири), в Турция - 1,9 хил. долара (около 174 хил. британски лири).

Бизнес анализаторът на IT-холдинга Fplus Артур Махлаюк обяснява такава цена с особеностите на паралелния и "сивия" внос на електроника в Русия. Освен това за покупката на iPhone някои руски пазари предоставят бонуси до няколко хиляди рубли, което може да се счита за значителна отстъпка.

Фактът, че iPhone в Русия е един от най-евтините в доларов еквивалент, потвърди и водещият анализатор на Mobile Research Group Елдар Муртазин. Според оценките на компанията делът на Apple на руския пазар на смартфони (в бройки) е приблизително 5%. Експертът отбеляза, че делът на компанията от Купертино на руския пазар се свива, а от нейна страна вече не съществува контрол върху вноса.

В Wildberries обясняват ниските цени на iPhone с взаимноизгодните отношения с чуждестранни доставчици. "Благодарение на стабилните доставки на стоки от трети страни можем да поддържаме благоприятна цена за потребителя" - казват на пазара. На свой ред в "М.Видео-Елдорадо" обясняват това със стабилността на доставките и логистиката, както и с бонусите и отстъпките за купувачите. "Смартфоните се доставят в съответствие с руското законодателство (мита, данъци и т.н.), върху тях предлагаме собствена гаранция и необходимото сервизно обслужване. В началото на годината в нашите мрежи в топ 5 на най-продаваните модели с марката Apple попаднаха две устройства от актуалната линия - iPhone 15 Pro Max (256 GB) и iPhone 15 (128 GB)", - каза представителят на търговеца на дребно.

Артур Махлаюк от IT-холдинга Fplus уточни, че цените на новите модели iPhone са на върха си през първия месец и половина след появата им на пазара, докато цената на по-старите модели намалява. След това, при голяма наличност на нови модели на пазара, цената им намалява и се стабилизира: при търговците на дребно на същото ниво, на "сивия" пазар - на малко по-ниско ниво.
    
Споделете тази новина:Подобни новини

Флагманът на Apple iPhone 15 Pro Max е в недостиг поради трудности с производството на модула на камерата

Флагманът на Apple iPhone 15 Pro Max е в недостиг поради трудности с производството на модула на камерата
Подобна динамика на търсенето би трябвало да допринесе за ръст на цената на акциите на Apple в средносрочен план...
 

Бъдещите iPhone 15 Pro и Pro Max ще се намират трудно

Бъдещите iPhone 15 Pro и Pro Max ще се намират трудно
Има проблеми с производството на дисплеи за тях в LG ...
 


 
SetCombG.com новини

Още Новини

Климатици Дайкин - Перфектното решение за дома
Климатици Дайкин предлагат не само върховна технология и ефективност, но залагат и на комфорт и удобство за вашия дом. Още

AMD представи мобилните чипове Ryzen 5 7235H и Ryzen 7 7435H - и двата без интегрирана графика
AMD тихомълком разшири фамилията мобилни процесори Ryzen 7035 (Rembrandt-R) с два нови чипа Още

Microsoft ще започне да продава Teams като самостоятелен продукт
Според източници мерките на Microsoft за разделяне на продуктите може да не са достатъчни за компанията, за да избегне антитръстовите обвинения от Европейската комисия Още

Nvidia се изкачва на второ място сред производителите на чипове - Samsung се смъква на трето място
Съответната статистика е публикувана от изданието Business Korea, като се позовава на данни на аналитичната компания Omdia от 28 март тази година Още

Опашките за наскоро представения електрически автомобил Xiaomi SU7 вече продължават седем месеца
Лимитираната серия Founders Edition, от която бяха направени 5000 бройки, предлагаше щедър набор от опции като подарък, но беше разпродадена веднага след началото на поръчките Още