AMD влезе ударно в Топ 10 на доставчиците на чипове!

г. 09:45 ч.
AMD влезе ударно в Топ 10 на доставчиците на чипове!

2006 е годината на AMD. Производителят на процесори успя да влезе в Топ 10 на най-големите играчи в бизнеса с чипове. Това сочат данните на компанията за пазарни проучвания и анализи iSuppli, която за 6-та поредна година изготвя класация на водещите производители на полупроводникови компоненти, вкл. процесори, памети и др.
Пробивът на AMD е знаменателен с рядко случващия се ръст от 90% в приходите през 2006 г. Единственият сериозен конкурент на Intel на пазара за РС процесори се придвижи с цели 8 места нагоре, за да заеме седма позиция в класацията на най-големите производители на чипове.
Очакваните приходи на AMD ще нараснат до $7,5 милиарда, което е увеличение с $3,6 милиарда, или почти двойно спрямо 2005 г. ($3.9 млрд.).
Възходът на AMD се дължи на комбинация от два фактора: високия ръст в продажбите на микропроцесори и придобиването през октомври на компанията за графични чипове ATI Technologies. Очаква се тази година AMD да постигне 37,5% ръст в приходите от продажба на процесори, което се дължи най-вече на популярните двуядрени чипове.
Но по-значимият фактор за удвояване на бизнеса на AMD, според анализаторите от iSuppli, e сделката с ATI. По ирония на съдбата, миналата година AMD не успя да влезе в Топ 10, заради продажбата на поделението си за флаш памети. Компанията остана на 15-то място, вместо да заеме осмата позиция в Топ 10, сочат анализите.
Пробивът на AMD през 2006-та е сравним в известна степен само с този на производителя на памети Hynix, който с 32,5% ръст в приходите се придвижи с три места напред, за да стане осми в Топ 10. Южнокорейската компания дължи възхода си на успешния бизнес с DRAM и NAND флаш памети.
Цялата статия с класацията:тук на BG или в оригинал isuppli

Споделете тази новина:


Още интересно от SetCombG.com:

Подобни новини


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed
Google+
Google+