Sony разработва алтернатива на LCD екраните

г. 18:09 ч.
Sony разработва алтернатива на LCD екраните

OLED дисплеите предлагат по-добро качество и са много тънки

Sony планира да произведе тази година телевизор с висока дефиниция (HDTV) на базата на дисплей, за който се предвижда, че ще замени LCD и плазмените екрани. Малкият, 11-инчов телевизор с органичен LED дисплей ще бъде достъпен първо на пазара в Япония.

Ако Sony реализира плана си за производтво, то тя ще бъде с най-малко две години по-напред от конкурентите си Toshiba и Panasonic, казват анализатори. OLED (organic light emitting diode) е технология, която превъзхожда конкурентните HDTV дисплеи. Тя използва органични материали, подобни на тези в светулките, за да излъчва светлина, а не разчита на задно осветяване. В резултат на това картината е с по-голям контраст и има по-качествен цвят от този на днешните LCD и плазмени екрани.

В допълнение се очаква производството на OLED да бъде по-евтино от сегашните технологии, тъй като за новите дисплеи са необходими по-малко материали. Не се използват нито задно осветяване, нито цветови филтри или поляризатор. Друго предимство е, че OLED дисплеите са по-леки и по-тънки - 11-инчовият екран на Sony е дебел едва 3 милиметра.

Ако цената на OLED дисплеите се изравни или падне под цените на LCD и плазмените дисплеи, то това би означавало катастрофа за последните две технологии, смятат анализатори. За подобен сценарий обаче ще са нужни години. На производителите на телевизори им трябва време, за да усъвършенстват масовия производствен процес. Друг важен фактор на пазара за телевизори е и размерът. Вероятно Sony ще започне да произвежда 25-инчови дисплеи чак към 2009 или 2010 година. А 25-те инча не са минимумът, за да е конкурентна една нова технология на пазара. Днес много хора си купуват HDTV с размери между 37 и 42 инча.

Източник: technews.bg


Споделете тази новина:


Още интересно от SetCombG.com:

Подобни новини


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed
Google+
Google+