IDC: 69% софтуерно пиратство в България

г. 18:23 ч.

Софтуерното пиратство в България за 2006 година се изчислява на 69%, според най-новото проучване на IDC за употребата на нелегален софтуер по света. За първи път от четири години насам е налице спад в нивото на използване на нелицензиран софтуер в страната. За предходните три години софтуерното пиратство в България, според изследването на IDC, беше 71%.
Загубите на софт-индустрията от пиратство в България възлизат на 50 милиона долара, са изчислили от IDC. Година по-рано загубите са били 41 млн. долара, а през 2004 – 33 млн. долара.
Процентът на използване на нелицензиран софтуер в България е сходен със средния за Централна и Източна Европа. За CEE региона средната стойност на пиратството е 68%. Това е с процент по-малко в сравнение с 2005 г.
Общо за всички страни от Европейския съюз нивото на пиратството е 36% и е непроменено на годишна база. Във финансово изражение загубите за индустрията се изчисляват на 11 млрд. долара. Година по-рано щетите са възлизали на над 12 млрд. долара.
Средно 35% от инсталирания софтуер върху всички персонални компютри в света е бил нелицензиран, сочат още данните на IDC. Загубите за световната икономика възлизат на 40 млрд. долара – цифрата с пет милиарда повече в сравнение с 2005 г., което представлява 15% увеличение.

Източник: computerworld.bg

Споделете тази новина:


Още интересно от SetCombG.com:

Подобни новини


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed