DELL Streak Mini 5

Автор: ,
DELL Streak Mini 5

По-добре късно, отколкото никога...
Повече от месец след официалната му премиера в България, компактният таблет на Dell най-накрая попадна в ръцете ми. И макар закъсняло, реших, че едно кратко представяне може да е от полза.

Да започнем с техническите характеристики на DELL Streak Mini 5

Dell Streak in hand- Бандове на телефона: GSM 850/GSM 900/GSM 1800/GSM 1900/HSDPA/UMTS 2100/UMTS 900/HSUPA
- Форм фактор на телефона: Tablet
- Локализация: Английски
- Външен цвят: Черен / Червен
- Антена: Вътрешна
- Вибро звън: Да
- Тип на телефона: PDA Phone
- Характеристики: GPS , Accelerometer , Цифров компас , Proximity Sensor , Ambient Light Sensor
- Процесор: Qualcomm Snapdragon QSD8250
- Вътрешна тактова честота: 1 GHz
- Екран: Вграден Цветен 5" (800x480) TFT
- Display Features: Multi-Touch , Scratch-resistant surface
- Инсталирана памет: 512 MB
- Инсталирана флаш ROM памет: 512 MB
- Флаш карта: 16GB Micro SD Card - в комплекта
- Поддържана сателитна навигационна система: GPS
- Тип високоговорител: Polyphonic
- Видео характеристики: Video Playback
- Характеристики за звук: MP3 player , MP3 мелодии , Полифонични мелодии , Sound Recording
- Поддържани формати: MP3 , MPEG-4 , WMA , WMV , AAC , AMR , 3GP , MIDI , AAC+ , eAAC+ , H.264 , H.263
- Трансфер на данни: GPRS , EDGE , HSDPA , HSUPA
- GPRS Classes: Class 12
- Цифров фотоапарат:
- Back: 5 Mpixel (MPEG4 Video Record)
- Front: 0.3 Mpixel
- Тип съобщения: SMS/MMS
- Поддържани протоколи за поща: POP3/SMTP/IMAP4
- Мобилна операционна система: Android 1.6 - очаква се нова версия на фирмуера, базирана на Android 2.2 Froyo до края на годината
- Инсталирани приложения: Adobe Flash , Facebook , Flicker , Gmail , Google Search , Google Talk , Live , Gallery , Maps with navigation , Photo viewer/editor , Picasa , QuickOffice , Skype , Twitter , YouTube
- Клетъчна технология на батерията: Литиево Йонна
- Капацитет на батерията: 1530 mAh
- USB: 1 (USB 2.0)
- Wi-Fi: 1 (IEEE 802.11b/g)
- Bluetooth: 1 (Bluetooth 2.0 + EDR)
- HDMI: 1 (with optional Docking Station)
- Дълбочина: 152.9 mm
- Височина: 79.1 mm
- Ширина: 9.98 mm
- Номинално тегло: 220 gr

Dell Streak

И така... държа DELL Streak Mini 5 в ръката си и се чудя какво е това. Едно на ръка, че е страхотно изглеждаща, невероятно тънка и стабилно направена джаджа, но все пак - това смартфон с голям екран ли е или таблет с вградена пълноценна телефония?
Като че ли от Dell са се опитали да съвместят най-удачното от двете устройства - да е с приемливо голям екран за таблет и същевременно да е с поносими габарити за телефон.
DELL Streak Mini 5 влиза безпроблемно в джобовете на есенните ми дрехи. Учудващо за мен, теглото му е по-нестандартно като усещане, отколкото размерите му. Предполагам, че лятно време, когато си облечен само с къси панталони и тениска, размерът би бил проблем, но като цяло може да се каже, че габаритите са удачно подбрани за пренасяне в джоб. Ще ви трябва известно време за да свикнете с теглото от 220 грама, но за устройство с такива размери то си е направо оптимално.


Лицевият панел на таблета е семпъл, но стилен и създава усещането за скъпо устройство, каквото в действителност е. Освен екран, на него ще намерите само обектива на предната камера и три сензорни бутона за основното управление на джаджата. На широката страна на корпуса, от едната страна е разположен 30-пинов USB интерфейс за зареждане и връзка с компютър, а от другата имате двоен бутон за управление на звука, бутон за камерата, бутон за включване / гасене на таблета и 3.5 мм изход за слушалки. На задната страна на DELL Streak Mini 5 ще намерите 5 мегапиксела камера с автофокус и LED светкавица, и красиво, метално лого на Dell. Целият дизайн е много стилен и изчистен.
Няма как да не се спомене разположението на жака за слушалки. Предвид това, че се намира на широката страна на таблета, той е почти неизползваем, докато машинката седи в джоба ви... Странно как дизайнерите не са помислили за това.
Удоволствие е да се работи с големия капацитивен дисплей - реагира адекватно на всяко докосване. Отгоре екранът е покрит с широко рекламираното бронирано стъкло Gorilla. Всички суперлативи, които са казани за него са напълно вярни - невероятното покритие не се чупи дори след изстрел от упор от мощен въздушен пистолет.
Батерията, използвана в таблета е с капацитет 1530mAh. При използване на DELL Streak Mini 5 като телефон, това ще ви осигури около 3 дни без зареждане. Аз лично успях да разредя батерията за около 8 часа с непрекъснато ровене в Интернет, комбинирано през 3G и WiFi, човъркане по настройките, инсталиране на приложения и гледане на видео, което е отличен показател за таблет.
Като телефон устройството се справя задоволително, като изключим факта, че даже аз с височината си от около 2 метра изглеждам леко странно и нелепо с 5-инчова кутия до ухото :).
По отношение на софтуера - за съжаление, към момента таблетът е със стария Android 1.6. Всеки момент се очаква официален ъпдейт до версия 2.2 и тогава положението ще се промени коренно. Не се притеснявайте за инсталацията му - специалистите от Dell са помислили за това и ъпдейтването на фирмуера ще се извършва автоматично, през самия телефон без да са необходими специални познания за това. За предимствата и недостатъците на на Android 1.6 няма какво да пиша - има редица задълбочени обзори в мрежата, откъдето ще можете да се запознаете в детайли с тях.
За мен допирът беше положителен. Въпреки старата версия, останах доволен от работата на операционната система. Всичко хвърчи и не успях по никакъв начин да задъхам работния кон Snapdragon 1Ghz.
Благодарение на комфортната работа с Android Market успях набързо да подкарам важни за мен приложения като Remote Desktop Connection към Windows сървър и функционална SSH FTP програма.

Dell Streak GPS

Чудесно приложение на DELL Streak Mini 5 е използването му като GPS устройство. По избор, ако плащате скъп 3G трафик можете да инсталирате друга навигационна програма, вместо вградената Google Maps.
Много добри впечатления за джаджата остави в мен iGo, любимата ми навигация. Никога досега не съм я ползвал на по-бързо устройство, няма и помен от насичане, а картата на дисплей 5 инча изглежда страхотно.
Отварянето на офис документи, гледането на снимки, видео, слушането на музика - всичко е на ниво както се и очаква.


5-инчовия екран и добрия бразуър осигуряват комфорт при лазене из мрежата, единствено малката разделителна способност пречи за пълното щастие. DELL Streak Mini 5 има всички необходими характеристики да бъде страхотен смартфон. С големината му поне аз бих свикнал бързо, а разговорите... - има и хендсфриита, ако не ви е удобно да го държите до ухото си. Но, когато взех устройството, искаше ми се да се запозная с таблет, а не с телефон.
Е, след достатъчно време, което отделих за тестване поне за мен мога да си отговря на въпроса, който си поставих в началото:

Tова смартфон с голям екран ли е или таблет с вградена пълноценна телефония?
Еднозначно бих определил DELL Streak Mini 5 като изключителен смартфон, с невероятни възможности, предоставени му от големия капацитивен дисплей, мощен процесор и подходяща операционна система в лицето на Android.

Но таблет... не е - 5 инча и разделителна способност 800 х 480 са недостатъчни за компютър. DELL Streak Mini 5 си остава телефон, а на хоризонта е 7-инчовият Samsung Galaxy Tab.


Очаквам вашите коментари и допълнения в темата за Dell Streak Mini 5 във форума ни.

Facebook
Facebook
RSS
RSS Review Feed
Google+
Google+