Смартфони за пирати - кой смартфон плува най-добре?


Смартфони за пирати - кой смартфон плува най-добре? Автор: ,
Море от нови модели смартфони ни залива ежедневно.
Но... като стана дума за море, смартфоните със сериозни защити от намокряне се броят на пръстите на едната ръка.
Масовите защити за електроника са недостатъчно надеждни и водонепроницаемостта е мит за повечето устройства. Стандартните защити като IP67 / IP68 са едно добро начало, но далеч не покриват реалните ситуации, в които мобилният телефон може да попадне. Най-рекламираните защитени модели като Sony Xperia Z3 с IP68 например са за... паркетни сървайвъри - в рекламата всичко изглежда прекрасно, докато не стигнеш до дребните буквички, указващи, че казаното важи при точно определени условия - например потапяне в прясна или хлорирана вода при затворени капачета на портовете. Тоест, това не е смартфон, с който можеш да влезеш спокойно в морето и да направиш незабравими снимки на компанията, докато те лашкат вълните - това ще наруши експлоатационните условия и гаранцията ще бъде отказана.
Е, за щастие на всички, на които им предстоят забавни мигове на морския плаж, има няколко модела, които ще се справят с пясъка, мръсотията и морските вълни.
Секретът при тези смартфони е, че освен масовия IPXY стандарт, който ни осигурява защита от прах и прясна вода, те покриват още един - MIL-STD-810G. Това е военен стандарт на американската армия и добавя екстра защита от сол, слънчева радиация, прах, влага, механични и термични сътресения.
Съчетанието от Ingress Protection - IP и MIL-STD-810G стандарти е печелившата комбинация, било за плажа и скалите край морето или пък за планинския преход през хлъзгави гори и кални плата.
Длъжни съм да отворя една скоба - IP67 и MIL-STD-810G е чудесна комбинация, която ще защити смартфона ако изпадане от джоба или ако го изпуснеш в морето, докато си правиш снимки с аверите.
Но... това не означава, че можеш да ползваш мобилния телефон вместо чук за забиване на гвоздеи, не означава и че можеш да се гмуркаш за рапани или да се състезаваш на дълги разстояния с Петър Стойчев.
Така че - употребявай подобни сървайвър модели умерено и с мярка както казват по някои от популярните телевизионни реклами :)
Ще ви запозная с интересни модели на БГ пазара, които са отличен избор за идващите топли месеци и предстоящите морски почивки - селекция от яки смартфони, покриващи необходимите стандарти, даващи ти чувство на сигурност на плажа:

Samsung GALAXY S5 Active Camouflage и Samsung GALAXY S5 Active Titanium Samsung GALAXY S5 Active

S5 Active е събрал в здравия си корпус положителните характеристики на флагмана Galaxy S5 - мощен 4-ядрен Qualcomm Snapdragon 801 процесор на честота 2.4 GHz, 2 GB RAM, 16 GB вградена флаш памет и страхотен, 5.1-инчов Full HD Super AMOLED дисплей.
Смартфонът е IP67 сертифициран, което означава, че е защитен от прах и вода, като производителят гарантира, че той може да бъде потопен във вода с дълбочина до 1 метър за период до 30 минути. Също така, Samsung Galaxy S5 Active отговаря и на военния стандарт на американската армия - MIL-STD-810G. Това добавя необходимата ти екстра защита от сол, механични и термични сътресения.
Смартфонът разполага с хардуерни бутони за управление Меню, Начало, Назад и специален бутон Active. Това позволява използването му даже и с ръкавици.
Бутонът Active дава пряк достъп до най-често използваните приложения, което в екстремна ситуация може да е от голяма полза. Датчиците на Samsung Galaxy S5 Active ще изненадат приятно любителите на трекинга - телефонът показва текущата надморска височина и атмосферно налягане. За по-добра ориентация има и компас, а в случай на беда, фенерчето е оборудвано с функция Морзов код за изпращане на светлинни съобщения.
Трябва да обърнем внимание и на технологията на дисплея - Super AMOLED екраните се виждат превъзходно на ярка слънчева светлина.
Истински смартфон за изследователи, който предлага мощна платформа, отлична защита и не на последно място - учудваща компактност за тези показатели - Samsung Galaxy S5 Active е с размери 145.3 x 73.4 x 8.9 мм и тегло от 170 грама.

Samsung Galaxy Xcover 3 SM-G388 Samsung Galaxy Xcover 3 SM-G388

Този смартфон предлага същото ниво на защита, както и по-големият му брат, с който се запознахме по-горе.
Отново имаме покритие на стандарти IP67 и MIL-STD-810G, които го правят отличен избор за морски снимки на компанията сред вълните или за дълги преходи през горите.
Galaxy Xcover 3 е подходящ за активни потребители, които не търсят върхови технически параметри, тъй като хардуера му не впечатлява - 4-ядрен процесор Marvell Armada PXA1908 на честота 1.4 GHz, 1.5 GB RAM, 8 GB вградена флаш памет и 4.5-инчов екран с резолюция 800х480 пиксела. Камерата също не грабва вниманието - 5 мегапиксела с автофокус.
За сметка на това, както вече споменахме, Samsung Galaxy Xcover 3 SM-G388 предлага отлична защита в компактен корпус и то на значително по-ниска цена от тази на флагмана Galaxy S5 Active.

Cat B15 Q Cat B15Q

Когато говорим за смартфони за активен живот, няма как да не обърнем внимание на Caterpillar.
Един от лидерите в производството на тежки машини отдавна е завзел нишата на най-яките и здрави смартфони, които се произвеждат серийно - смартфони както за любители на екстремните изживявания, така и за професионалисти, работещи в изключително тежка заобикаляща среда.
Cat B15 Q е един от малкото смартфони на пазара, чийто тъчскрийн екран може да работи дори и намокрен. Производителят гарантира, че той ще остане работоспособен при изпускане от 1.8 метра.
Истински танк, побрал в корпуса си 4-ядрен Mediatek MT6582M процесор с честота 1.3 GHz, 1 GB RAM, 4 GB вградена флаш памет, 5 мегапиксела камера и 4-инчов екран с резолюция 800х480 пиксела.
Да, техническите характеристики не впечатляват, но това никога не е била и целта на Caterpillar - този телефон ще оцелее в редица ситуации, където други биха се разпаднали.

Cat S50 Cat S50

Ако търсиш екстремната защита на Caterpillar, но искаш и по-мощен смартфон от горния, то тогава за теб е Cat S50.
Този мобилен телефон отстъпва леко по защита от механични сътресения на B15 Q - производителят гарантира работоспособност при падане от височина до 1.2, а не 1.8 метра, но за сметка на това идва с 4G модул, по-мощен Qualcomm Snapdragon 400 процесор, 2 GB RAM, 8 GB вградена флаш памет, по-голям, 4.7-инчов екран с резолюция 1280 x 720 пиксела.
Камерата е с разделителна способност 8 мегапиксела и може да заснема FullHD видео.
Наистина впечатляваща комбинация от защита на професионално ниво и добри технически параметри.

Facebook
Facebook
RSS
RSS Review Feed
Google+
Google+