Видове филтри при климатиците

Автор: ,
Видове филтри при климатиците

Съвременните климатици имат стандартен противопрахов филтър за грубо почистване от прах и други циркулиращи във въздуха едри замърсители.
Той предпазва не само въздуха, но и топлообменника от замърсяване. Замяна на въздушния филтър не се налага, но той трябва да се чисти периодично с топла вода.
Редовното почистване на противопраховите филтри води до нормално функциониране на климатика, а при замърсени филтри ефективността на климатика намалява и се покачва консумацията на електричество. Замърсените филтри могат да станат развъдник на микроорганизми.

Продават се климатици със самопочистващ се филтър, при който след определени часове работа на системата, се активира т.нар. самопочистване.
Всички инверторни климатици Toshiba от серията Suzumi plus имат самопочистваща функция, която намалява влагата, водеща до образуването на мухъл във вътрешното тяло.
Когато работещ в режим на охлаждане климатик бъде спрян, вътрешният вентилатор се включва и изсушава влагата в топлообменника, след което се изключва автоматично. За допълнително фино пречистване на въздуха се използват различни методи и филтри.

Почти всички климатици имат допълнителен електростатичен филтър за фино почистване на въздуха, който най-често е обработен с биологично активни вещества с бактерицидно действие.
Недостатък на тези филтри обикновено е ограничения срок на действие. Сред електростатичните филтри по-голямо внимание заслужават фотокаталитичните филтри. Те също поглъщат миризмите, но за разлика от всички други, те се регенерират на 100% при излагане под пряка слънчева светлина за няколко часа.
Принципът на тяхната регенерация е базиран на способността на титаниевия апатит да разгражда някои вещества под въздействието на слънчевите лъчи.

Серията инверторни климатици Daikin - New Comfort разполага с фотокаталитичен филтър от титанов апатит, който пречиства въздуха в два етапа.
Първо, калциевият хидроксиапатитен слой във филтъра абсорбира вируси, бактерии, амоняк, азотен оксид и други вредни вещества. После титановият оксид, активиран от излагане на естествена светлина, произвежда хидроксилни радикали, които разлагат абсорбираните вещества в безвредна вода и въглероден диоксид.
Целият този процес осигурява постоянен приток на чист и свеж въздух.

филтър от титанов апатит

Най-качествените климатици използват плазма филтър, който неутрализира вируси, бактерии, алергени и др.
Плазмата е електрическа система, унищожаваща попадналите във вътрешността на климатика замърсители. Представлява положително зареден електростатичен филтър и отрицателно зареден йонизиращ филтър, който променя заряда на кислорода във въздуха. Комбинацията от тези елементи неутрализира въздушните замърсители, като по този начин осигурява чист въздух.
Плазменият филтър се смята за най-ефективният начин за филтриране на въздуха.
Някои климатици имат само йонизатор без плазма филтър. Йонизаторът от своя страна освежава въздуха, при това той може да бъде активиран самостоятелно.
Плазменият филтър и йонизаторът неутрализират цигарения дим и неприятните миризми. Плазма филтърът и системата от противоалергенни филтри пречистват въздуха във всеки момент при серията инверторни климатици Daikin Ururu Sarara, като осигуряват свежест и комфорт в дома ви.

Богата и разнообразна гама от климатични системи и още полезна информация можете да откриете на климатичната платформа www.klimaticite.bg
Платформата klimaticite.bg е резултат от съвместните усилия, желание и опит на екипа на компания Биттел.
Биттел е официален вносител за България на Daikin, Toshiba и Nippon.
Адрес: Пловдив, Тракия - Индустриална Зона ул. "Нестор Абаджиев" № 13
тел: 032 270 024
GSM: 0897 806 008
e-mail: office@bittel-bg.com
www.bittel.bg

Работно време:
Понеделник - Петък: от 09:00 до 17:30 часа
Събота и Неделя: почивни дни
 


Facebook
Facebook
RSS
RSS Review Feed
Google+
Google+