Накратко за климатизацията и климатичните системи

Автор: ,
Накратко за климатизацията и климатичните системи

Климатизацията е процес на поддържане на комфортни условия в затворено пространство. Тя контролира температурата, влажността, скоростта на въздушния поток и чистотата на въздуха вътре в стаята.
Седейки в хладно помещение, някога чудели ли сте се как така се чувствате комфортно, докато температурата в околните райони е много висока?

Учените са установили, че хората се чувстват най-удобно при температури около 25 градуса по Целзий и влажност 50% при определени нива на въздушния поток. Това се нарича зона на комфорт.
Ако околната температура е по-висока от комфортната, климатикът действа като охладител. От друга страна, ако температурата на околната среда е твърде ниска, действа като нагревател. Това е възможно благодарение на клапан, който ни дава възможност да променяме неговото функциониране. Вентилаторът вътре в климатика поддържа правилното циркулиране на въздуха в стаята, докато филтърът почиства и освежава въздуха.

Някои от най-важните части на климатични системи са: компресор, четирипътен винтил, кондензатор и изпарител. За предаване на топлина климатиците използват хладилен агент или т.н. фреон.

Функцията на компресора е да повиши налягането на фреона и да го придвижва през цялата система

Съвременните компресори съдържат електромотор, който превръща електрическата енергия в налягане на работния газ. Този електромотор може да работи с постоянна мощност или да я променя в зависимост от условията.
От голямо значение е коефициентът на полезно действие (КПД) на този мотор. Има се предвид какво количество енергия, консумирана от електрическата мрежа, бива превърната в нужната ни енергия.
КПД-то и управлението на мощността са взети предвид при създаването на двойно роторния компресор. Двойно роторният компресор е съществена част от високотехнологичните разработки на климатичния лидер Toshiba. DC хибридно-инверторната технология на Toshiba управлява прецизно мощността на климатизатора, като намалява потреблението на енергия.

Тази технология е налична в редица от сериите инверторни климатици Toshiba като Suzumi Plus и Super Daiseikai 8.
Кондензаторът е топлообменник, чрез който се предава топлина от горещия хладилен агент към въздуха. Изпарителят също е топлообменник, чрез който се предава топлина, но при него топлината отива от въздуха към хладилния агент.
При съвременните климатици изпарителят и кондензаторът си сменят ролите през зимата и лятото. През лятото топлообменникът на вътрешното тяло е изпарител и отнема топлина от помещението, а топлообменникът на външното тяло е кондензатор и отдава топлина на околната среда. През зимата процесите се обръщат.
Четирипътният вентил извършва обръщането на режимите „отопление“ и „охлаждане“ на климатика. При режим на отопление четирипътниятвинтил насочва движението на фреона към високо налягане във вътрешното тяло на климатика, тогава то се загрява, при задаване на режим на охлаждане газът сменя посоката си и тогава вътрешното тяло отново работи като изпарител.

четирипътен вентил схема

В режим отопление например климатикът работи по следния начин:
Компресорът засмуква фреон под формата на газ от топлообменника на външното тяло, повишава температурата и налягането му и го подава във вътрешното тяло. Вентилаторът на вътрешното тяло го обдухва и вкарва загретия въздух в помещението. В този случай се отнема топлина от топлообменника на вътрешното тяло и фреонът започва да кондензира, превръщайки се от газ в течност. Втечненият фреон преминава през дроселиращия елемент и понижава температурата и налягането си. Сега вече фреонът е с температура много по-ниска от тази на околната среда. Той навлиза в топлообменника на външното тяло и тъй като е по-студен от външния въздух започва да поема топлина и да кипи. Така се превръща отново от течно в газообразно състояние. Засмуква се отново от компресора и цикълът се повтаря.

Богата и разнообразна гама от климатични системи и още полезна информация можете да откриете на климатичната платформа www.klimaticite.bg
Платформата klimaticite.bg е резултат от съвместните усилия, желание и опит на екипа на компания Биттел.
Биттел е официален вносител за България на Daikin, Toshiba и Nippon.
Адрес: Пловдив, Тракия - Индустриална Зона ул. "Нестор Абаджиев" № 13
тел: 032 270 024
GSM: 0897 806 008
e-mail: office@bittel-bg.com
www.bittel.bg

Работно време:
Понеделник - Петък: от 09:00 до 17:30 часа
Събота и Неделя: почивни дни
 


Facebook
Facebook
RSS
RSS Review Feed
Google+
Google+