Откъде да купя - онлайн магазин или техно верига

Автор: ,
Търговски гайд на разумния купувач - онлайн магазин или техно верига

Наръчник на разумния потребител

Годината е 2016. Порядките в търговията не са такива, каквито бяха преди 10 години.
Но, странно или не, болшинството потребители изостават от модерните практики на търговците и не се ориентират добре в новата обстановка.

Аз съм активен потребител. Смятам, че съм в час с тенденциите и имам реална представа за пазара. Купувам както офлайн, така и онлайн.
В тази статия ще споделя моето виждане за положителните и отрицателни страни на единия начин, и на другия начин.
В този материал няма пръст никой онлайн магазин или техно верига. Той е написан, основавайки се само на моя опит като потребител и единствената му цел е да помага на други като мен - потребители, а не търговци в избора на начин на пазаруване!

Цена

Без увъртане - най-важният параметър при бъдещата покупка е цената.

Къде можем да намерим по-добри цени - в онлайн магазините или техно веригите?

Труден въпрос, без еднозначен отговор...
Искам да направя важно уточнение: тук ще обсъждам само стоки, с които съм запознат - компютърна техника, лаптопи, смартфони, битова техника, телевизори, а не дрехи или бира например....

Online Buying Guide

За да вникнем в детайли, нека да помислим как се формират цените за нас в България:
Мнозина неразумни хейтъри смятат, че търговците в България продават през баснословни проценти над 50 и трупат пачки по стотачки. Това въобще не е така.


Търговската верига включва вносител - вендор и търговец - продавач.
Вносителите са фирми, чиито имена не са популярни на пазара на дребно. Те не работят с крайни клиенти като нас. Печалбата им, без да имам точни данни бих казал, че е в границите на 15-ина процента.
Тези големи вносители дават стока на търговците с магазини, от които ние купуваме.
Надценките, които слагат търговците, са в болшинството случаи от 5 до 15%.

Тоест, за стока с цена от 1000 лева, един търговец печели между 50 и 150 лева.
Това звучи приемливо, но за да продаде и обслужи стоката, търговецът има немалко разходи, за които не се замисляме. На първо място, той трябва да отдели сериозна сума за реклама. Не се ли рекламира... няма да продава. На второ - той ни предлага екстри като безплатна доставка, качествено обслужване като взимане на дефектирала стока от дома ви и връщането отново на място на поправената.

Кои са предимствата на онлайн магазините:

Значително по-малки разходи - по-малък персонал, не се плащат наеми на огромни магазини или складове, по-конкурентен пазар, който не ти позволява да бъдеш лаком и да продаваш с голяма надценка.

Значително по-малки са, с по-малък оборот.
Ще кажете - ама какво предимство е това...
Е, отговарям ви - голямо. В борбата си за оцеляване при несравнимо по-нисък оборот от техно веригите, онлайн магазините са принудени да ни предлагат различни глезотии - безплатни доставки, връщане на продукт без въпроси в рамките на определено време след покупката, адекватна техническа консултация, любезно отношение и бърза реакция.
Не го ли правят... обречени са на провал и конкуренцията ги смазва.

Откъде да купя - онлайн магазин или техно верига

Кои са предимствата на техно веригите:

Едно основно - както казах по-горе, за да стигне стоката до вас през онлайн магазин, то тя трябва да мине през вносител и търговец. Всеки си прибира своите 5-15% и вие трябва да платите надценката на две фирми.
За много стоки, техно веригите са и вносител и краен продавач. Тоест, разполагат с по-голям марж, с който могат да ни примамват.
Но не трябва да забравяме - една техно верига влага значително повече пари за реклама, за персонал, за помещения и складове.
Така че, в общия случай, много рядко верига от физически магазини може да ни предложи цена, по-добра от тази, която можем да намерим в онлайн магазин.


Интересен начин за въздействие е, когато дадена техно верига внесе конкретен модел и той не се внася от друг вендор.
Тогава за модела няма реална конкуренция и веригата може спокойно да изтъкне, че предлага най-добрата цена на пазара...
Но във всички случаи се оказва, че в страната през друг канал се внася аналогичен на този продукт и цената му е по-добра - просто е важно да извършите необходимото проучване и да разберете кой е конкурентният на рекламирания ви от веригата продукт.
Тук на помощ идват независими форуми като SetCombG.com, в които можете да намерите хиляди мнения на потребители и да получите адекватен съвет за най-изгодните модели на пазара в момента.
Всъщност цената е най-лесният за отчитане параметър. Сами можете да я видите и сравните, без досадници като мен да ви обясняват А и Б.

Наръчник на разумния потребител

980 е по-малко от 1000! Всъщност... не е точно така :)

Време е да обърнем внимание и на другите важни параметри на една покупка, които могат да променят грубите сметки с цената:

Доставка

По отношение на доставката, предимството е на страната на техно веригите. Стоката я има налична в магазина - отивам в него в избрано от мен време, взимам си я под мишница и готово.

Онлайн магазините се опитват да компенсират с възможно най-кратък срок и безплатна доставка. Имайте предвид, че повечето от тях изискват минимална сума, най-често около 100 лева, за да е безплатна доставката.
Някои се опитват да осигурят получаването на стоката в рамките на 24 часа, но не мисля, че това е реално - в повечето случаи, ако поръчате в понеделник, получавате в сряда. Тоест, 48 часа е реалния срок, което в сравнение с отиваш - виждаш - купуваш в техно веригата губи.

Онлайн магазините - защо да пазарувам от тях

Връщане

Връщане, връщане, връщане!!!
Най-силното предимство на онлайн търговията. Предимство, заради което си заслужава да пренебрегнеш други недостатъци.
Ето тук културата на българския потребител изостава сериозно. Той просто не може да повярва, че може да закупи от онлайн магазин телевизор, лаптоп, смартфон или каквато и да е друга техника, да го ползва една седмица, да прецени, че не му харесва и да я върне!

Разберете - това е така и се спазва от всички реномирани онлайн магазини в България. Гарантирано е със закон и работи безотказно!
Да, всеки онлайн търговец може да има дребни изменения - един може да приема връщане в рамките на 15 дни след покупката, друг на 30, трети на 45. Един може да ви иска 10-ина лева, за да платите транспорта за връщането, друг няма да ви иска плащане. Един може да ви върне парите в деня, в който върнете стоката, някой ще го направи след седмица.

Основното е: вие Можете да върнете закупеното и да си получите обратно заплатената сума, без да е необходимо да давате каквито и да е обяснения!
Непрекъснато чета във форума - ама аз искам да си купя телевизор от Техно-магазин, защото там ще ми го пуснат и ще мога да го видя!

Това е 100% грешка

В добрия случай, с намръщена физиономия ще ви извадят телевизор и ще ви го пуснат за 10 минути. При условия, далечни от тези, при които ще стои телевизора у вас, с постоянно препиране да се прибира и да привършвате сделката...

А покупката онлайн ви гарантира седмици за тестове направо в дома - ами тествайте на спокойствие и ако не сте доволни - връщайте. Има ли място за сравнение???
По показател връщане, онлайн покупките безапелационно превъзхождат директната покупка във физически магазин.

Техно верига или онлайн магазин

Обслужване и отношение

Техно магазините изостават сериозно. Причините са комплексни.
За мен бизнес моделът им е остарял. Те трудно проумяват, че негативното мнение на обикновен потребител може да стигне до много широк кръг читатели и да се отрази изключително негативно на името им.

Какво значение, че Пенчо ще се оплаче от тях, след като вечерта са си платили милиони за ТВ реклама...
Ами, голямо значение. Защото Пенчо може да е Фейсбук гуру и неговите 100 000 последователи могат да разпространят оплакването му да огромен брой потенциални клиенти.
Отделно, една верига физически магазини се нуждае от много по-голям обем консултанти. Повече работници, съответно с по-ниски заплати и в общия случай - с по-ниска компетентност от редовия продавач консултант в онлайн магазин.

Онлайн магазин или Техно верига

Съществен проблем с онлайн магазините е, че сред тях има и редица некоректни.
Бих казал, най-често в сферата на смартфоните. Ако търсите за цена на даден мобилен телефон онлайн, много често в списъка ще ви излязат с най-ниски цени неособено познати имена. Това са хора, които не издават фактура за продажба и на които не можете да разчитате, че ще съществуват след месец или година.

Винаги проверявайте името на търговеца и търсете мнения за него в мрежата. Винаги питайте предварително ще ви бъде ли издадена фактура за покупката.
За улеснение, публикувам в азбучен ред списък с най-големите онлайн магазини за битова техника, телевизори, компютри, лаптопи и смартфони в България, на които можете да се доверите безрезервно:
• Ardes.bg
• Emag.bg
• JarComputers.com
• Laptop.bg
• PCStore.bg

Разбира се, това далеч не са всички коректни онлайн търговци в България, но това е моят списък, от който в един или друг момент съм пазарувал лично и мога да потвърдя, че спазват всички закони на страната ни.

Пазаруване - онлайн магазин или техно верига

Гаранция

Това е параметър, който не се влияе особено от мястото, от което ще купите вашата техника.
Тя се сервизира от оторизирани сервизи, и независимо откъде сте закупили телевизор Samsung, смартфон Lenovo или лаптоп Asus - той ще има еднаква гаранция и ще бъде сервизиран по един и същи начин.

Базирайки се на опита ми, аз лично бих дал превес на онлайн магазините, заради по-добрите им показатели по горната точка - отношението.
В общия случай, за малкия онлайн магазин е изключително важно всеки от малкото му клиенти да е доволен от него. Той ще отдели повече време и ресурс, за да направи каквото е по силите му и да ви съдейства напълно с контактите с оторизирания сервиз, така че да останете щастливи.

Покупки - онлайн магазин или техно верига

Ами това е, драги купувачи, годините, в които живеем, правят онлайн пазаруването избор на разумния потребител.
Разбира се, не безотказно във всеки случай, но почти винаги.
Моят съвет е:

Винаги бъдете подготвени какво точно искате да купите!

Не се предоверявайте на консултанти, работещи за самия търговец на 100%. Използвайте независими форуми като SetCombG.com, в които има редица потребители като вас, които с радост ще споделят опит и ще ви дадат съвет.

Проверявайте цени на повече от едно място.
Да, това е трудно, когато сте в самия магазин, но не забравяйте, че най-вероятно можете да намерите модела и онлайн.

Не забравяйте - всичко, което е закупено онлайн може да бъде върнато без никакви въпроси и търговецът ще ви върне заплатената сума.

Не се доверявайте на всеки онлайн магазин - има шанаджии, които работят на ръба на бръснача и правят магазини еднодневки.
Днес ги има, утре - не. Те провалят доброто име на съвестните онлайн търговци.
Разкажете за вашия опит в темата във форума ни - Онлайн или Офлайн - как пазаруваме

Споделете тази статия с вашите приятели:


Още интересно от SetCombG.com:

 


Facebook
Facebook
RSS
RSS Review Feed
Google+
Google+