Замъкът Равадиново - must-see атракция, родно производство

Автор: ,
Замъкът Равадиново - must-see атракция, родно производство

Преди години имах щастието да посетя Regaleira palace в Синтра, Португалия. Магическо място, изскочило от приказките за да доставя радостни емоции на възрастни и деца.

Никога не съм си представял, че подобно вълшебство може да се появи и в България. Но, ето че е факт - замъкът в Равадиново се развива постоянно и с всяка година става все по-уникален и невероятен.
Замъкът е частна собственост на Георги Тумпалов. Неговата философия е изказана в едно двустишие:

Грешнико, какво направи, как живя?
"Направих Замък с езеро и две добри деца."

Бижуто на Равадиново се оформя от дълги години, като в момента продължава дострояването му. То е изпълнено в духа на класически палати от Западна Европа, но основната съставка е Приказният стил.
Успях да го посетя тази година, по време на лятната ми почивка в Созопол и останах сюрпризиран.
Към момента, вътрешните помещения на Замъка в Равадиново са в процес на строеж и посетителите имат достъп единствено до градината. Но това не трябва да ви разочарова - приказна е, трудно ми е да я опиша с думи, затова ви съветвам да разгледате снимките към статията.
Градината има езеро, обор и манеж за коне и понита, собствен зоопарк с лами и кокошки, а по романтичните алеи ще ви се разминавате с наперени пауни.
Детайлите, всички плод на въображението на собственика ще приковат вниманието ви за часове.

Замъкът в Равадиново

Зоопаркът в Замъка Равадиново

Кула - Замъка Равадиново

Защо реших да напиша това - поради две основни идеи:
Първата, убеден съм, че много от вас профучават по главния път Бургас - Ахтопол, поглеждат вдясно и виждат величествените медни кули на Замъка. И не знаят какво е това.
Горещо препоръчвам - отделете два часа и се потопете в магията, ще се почувствате по-млади и щастливи на излизане.
Втората причина е интервю с професора по културология Ивайло Дичев, който е възмутен от кича и факта, че Замъкът в Равадиново е предложен за включване в 100-те национални обекта. И се почувствах некомфортно - запомнящото ми изживяване през това лято оплюто от професор, не мога да не му отговоря...Мистър Дичев, уважаеми хейтър. Замъкът в Равадиново е едно от най-хубавите неща, правени в България през последните години. Е, хайде - заедно с метрото на Фандъкова и магистралите на Бойко.
Частен бил - добре, че е частен за да се прави нещо.
В крайна сметка, чиновникът, изпратил поканата за включване на Замъка в Равадиново сред 100-те най-важни туристически дестинации у нас, ще получи административно наказание, а приказното място най-вероятно ще бъде изключено от алманаха.
Е, целта е постигната, на професора препоръчвам почивка в Португалия - отиди в Синтра, разгледай Регалейра, която също е посещавана от хиляди туристи и има същата концепция като замъка в Равадиново. Но... за щастие, там няма кутуртрегери, определящи я като кич и туристическите обекти са ориентирани към банални туристи като мен, а не са за професори.
И към всички читатели - за мен, Замъкът в Равадиново е атрактивно забавление, направено с желание и вкус към детайла. Must-see place.
Ще се радвам други, които са го посетили да изкажат своето мнение в темата ни във форума.

А сега, да се потопим в приказната атмосфера с още няколко снимки:

салонът на кафето в Замъка Равадиново

Паун - Замъка Равадиново

Лебеди - Замъка Равадиново

Градина - Замъка Равадиново

Езеро - Замъка Равадиново

Замъка Равадиново


Facebook
Facebook
RSS
RSS Review Feed
Google+
Google+