Rival 5 - омни мишка за всички жанрове?

г. 06:12 ч.
Rival 5 - омни мишка за всички жанрове?

Ако следиш маркетинг кампаниите на SteelSeries през последната половин година, може би ти е направило впечатление, че Rival 5 е буквално навсякъде. В ръцете на отборите по Dota 2 на тазгодишното световно. В CS и Valorant шампионати. Age Of Empires и WoW стриймъри я ползват за PvP. Много рядко, една мишка успява да покрие толкова много жанрове.

SteelSeries Rival 5 mouse

В повечето случаи, про-играчите предпочитат такива, разработени конкретно за жанра в който се изявяват. ММО феновете искат поне 6 бутона на левия панел (по възможност 12). Шутър про-тата предпочитат малки, леки, 3 бутонни мишки. Играчите на Dota и League пък не могат без поне 4 допълнителни бутона.

SteelSeries Rival 5 mouse

SteelSeries са се опитали да задоволят нуждите на всички гореописани групи и в по-голямата си част са успели. Rival 5 е наистина мултифункционална.
Освен това цената ѝ е такава, че е най-добрата мишка в класа си. Но за разлика от предишните две, за които вече ти разказхме (Rival 3 и Aerox), този път имаше няколко неща с които ни беше трудно да свикнем при тестовете.

SteelSeries Rival 5 mouse

Пазарно

SteelSeries Rival 5 е с крайно клиентска цена от 139 лв. с ДДС. В същият ценови сегмент, у нас могат да се намерят леките Ducky Feather, Glorious Model D и Odin, Logitech G403 и по-старото поколение на SteelSeries - Sensei 310. Ducky и Glorious са FPS мишки, без допълнителни бутони. Sensei 310 е страхотна мишка, но морално остаряла.
А Logitech е стандартна, 4 бутонна мишка (без да броим скрола и страничните), която е всичко, което от Logitech твърдят че е, но е скучна. Без иновации. Без смели решения.

SteelSeries Rival 5 mouse

Така Rival 5 доста силно изпъква с повечето си бутони и по-интересният си дизайн. В сравнение с всички останали - просто изглежда яко и предлага повече функционалност. Ако в кюпа имаше безжичен модел, едва ли толкова едностранно, щяхме да я харесаме, но ситуацията е такава каквато е. До 149 лв. Rival 5 е най-доброто, което можеш да вземеш на пазара.

За всеки по нещо

Споменахме в началото, че видяхме Rival 5 на едни от най-големите турнири, за различни по жанр игри. Мишката има стандартните ляв и десен клик. Плътен и приятен скрол, който се натиска (уви, няма функционалност за ляв и десен клик на колелцето), бутон за бърза смяна на DPI и два странични бутоно за forward и backwards.
Над тях обаче има още един, голям бутон за палец, който не се натиска "навътре" към корпуса на мишката, а вертикално. И то само от горе, за да не го натиснеш случайно, докато пипаш по другите два бутона.

SteelSeries Rival 5 mouse

Под левият централен бутон пък е добавен още един, познат в миналото, като Sniper бутон. С много приятен С образен дизайн, може да бъде кликнат с леко побутване на палеца. Така на левият панел има 4 програмируеми бутон, като формата на снайпер бутона позволява да се натисне заедно с някой от двата странични, за макро комбота и практическото увеличаване на бутоните до 6.

Тази гъвкавост, прави Rival 5 уникална в ценовият си клас. Позволявайки да направиш различни пресети, спрямо жанровете, които играеш и вместо да сменяш мишката, всеки път, когато ти се доцъка Dota, просто сменяш профилите.

Форма и функционалност

Rival 5 е малко по-дълга от "стандарта". С 13те си сантиметра леко стърчи пред DeathAdder-a и е с почти 2 сантиметра по-дълга от Mamba и G403. Височината ѝ е почти толкова голяма, колкото двата модела на Razer, но е осезаемо по-тясна, което я прави по-удобна за claw grip. В тестовете обаче, усетихме, че дори на голяма ръка с дълги пръсти най-удобен е palm grip-a.

Причината е проста - двата main бутона са сравнително къси - около 5 сантиметра всеки, с оптимална сила на натиск в предните две трети от площтта си. Колкото по-близо до основата им е актуацията, толкова по-силно трябва да се натисне и се губи тактилното усещане от клика.

SteelSeries Rival 5 mouse

За това предпочитаме мишки, с основни бутони, вливащи се в корпуса, а не отделни панели. При тях има много по-голяма зона за натиск, което пък позволява повече форми на захвати, спрямо особеностите на всяка ръка.
От друга страна, Rival 5 не страда от основният проблем на мишки ползващ подобен на нея дизайн - предните два бутона се чувстват стабилни в ръката и не се разхождат настрани при леко потъркване.

Страничните бутони, особено този с вертикален натиск изискват малко време, да се свикне с тях. Най-вече да се намери "сладкото" място, на което да сложите фалангата на палеца, за да можете с върха му да достигнете другите бутони.
Rival 5 няма извивка и може да се ползва от левичари, но вдлъбнитата за палец на левият панел, определено е трудна за достъп с малкият пръст, така че да - има някаква амбидекстрална функционалност, но ако сте левичар по-добре потърсете друг модел.

Всички панели са от една и съща, качествена, матирана пластмаса и Rival 5 оставя усещането за премиум продукт, с едно дребно изключение. Няма грип гуми по страничните панели. Ако държите на тях, обаче, дизайна е предвиден да поеме aftermarket модификации, без това да се отрази на функционалността на бутоните.

SteelSeries Rival 5 mouse

Кабелът на Rival 5 е приятно високо разположен, някъде около средата на шасито, така че mouse bungee не е задължителен. Все още не можем да преживеем шока от поставянето на кабела почти на нивото на крачетата, водещо до задиране в пада, което можем да видим в премиум модели на ААА производители (кашлюк-мамба-кашлюк). Но пък, ако има дори една игра, която играеш по-сериозно - бънджито е почти задължително.

Последното, но не по важност предимство на Rival 5 е осветлението. Освен стандартното светещо лого има две много стилни RGB лайсни по протежението ѝ - нещо, което мишки в този клас просто нямат. А шарени светлинки винаги радват.

Чийт мишка за работа и игра

С течение на годините все повече, започнахме да уважаваме quality of life подобренията в работния процес, които макротата предлагат.
SteelSeries GG софтуера позволява директно ремапване на всеки един от бутоните, както и custom настройки за всяко едно конкретно приложение. Комбинациите, които можете да създадете са безкрайни, като предлагат възможност не само да се навържат определени бутони, но и последователността, с която ще бъдат натиснати + delay с тунинг до микро секунда, ако е нужно.

Както винаги тествахме мишката в офис среда, видео едитинг с Premier около 4 часа цъкане на Photoshop (pen tool, colour grading). Като игри избрахме Battlefield 2042 (бетата) и Valorant за FPS, Diablo 2 remake за хардкор стрес тест и Age Of Empires 4 за стратегия. Както и casual 20-ина часа в Dota.

За работа - има една единствена дума, за връзване на CTRL+Shift+Alt комбото на един бутон във Фотошоп и тази дума е "кеф".
В Excell също има няколко шорткът комбинации, които сложени на бутон на мишката, не просто подобряват скоростта, с която работиш, но начина по-който го правиш. Премахвайки микро разсейванията и чекнене на лявата ръка, за да се направи клавишна комбинация, вместо да продължиш да пишеш, може да се усеща, като маргинално малка разлика, но всяка микросекунда се натрупва и в края на деня имаш още 10-15 минути повече.
В края на седмицата си спечелил час и сметката върви само на горе. А времето е единственият ресурс, който никога не можем да си възстановим.

SteelSeries Rival 5 mouse

За игри, вече става интересно. Комбота със скилове в Diablo и "Селектирай всички свободни селяни, групирай ги и ги прати към най-близкият ресурс" е удобство. Натисни три пъти бутона за стрелба на един бутон и 5 пъти на друг е чийтинг. Защото всички FPS игри имат spread при ползване на автоматичен откос.
Тоест само първият куршум отива там, където сочи мишката. Колкото по-дълго се задържа бутон за стрелба се случват две неща: вертикалният откат започва да мести мерника нагоре, а куршумите започват да разширяват зоната, в която попадат в зависимост от разстоянието.

Когато обаче имаш 5 отделни изстрела, бързо един след друг ефекта е като от автоматична стрелба, но без гореописаните негативи. Най-добрите играчи стрелят точно така - "тапват" и използват автоматична стрелба само при много близки дистанции.
С Rival 5 вместо години тренировки на мускулната памет, можеш просто да направиш макро. Нечестно е!

Мишката поддържа и къстъм макрота, които да компенсират напълно recoil-a на оръжията, но повечето игри разпознават подобни патърни в поведението на играча и използването им може да доведе до бан. Изстрел, спешъл, меле атака пък си остава едно от най-използваните "безопасни" комбота от Overwatch насам.

В Dota можеш да вържеш комбота от предмет + скил + предмет + скил + скилл. Ако не играеш Dota, това не ти говори нищо, ако се кефиш на melee керита, като Anti Mage или асасинката, знаеш колко силно е това, ако единият предемт е блинк дагър.

Техническите спецификации

Време е да "прочетем" кутията. Rival 5 има всичко, въведено с последното поколение периферия на SteelSeeries, които не правят индийски номера, като Cougar в Top range-a си да слагат читави компоненти, но в мид и бюджетния - само най-евтиното.

SteelSeries Rival 5 mouse

Суичовете са прахо и влаго устойчивите механични разработки на SteelSeries с живот до 80 000 000 клика. Всеки е много приятен за натиск, със специално внимание към страничните и този за DPI. Страничните, както и трябва, са осезаемо по-тежки и изискват по-голям натиск. Това е така, за да не ги натиснеш без да искаш.
Този за DPI обаче е изключително лек. Което е проблем, защото лесно може да бъде цъкнат. И тъй като е само един, ако имаш 4-5 запомнени скорости, трябва да ги прецъкаш всичките. Тук два отделни бутона, определено щяха да са по-добро решение.

Сензорът е 18 000 dpi-ския SteelSeries TrueMove Air, разработен от Pixart. Същият като в Aerox 3 и можеш да видиш доста подробното ни ревю.

Двете големи тефлонови крачета са супер и ако не се ползват на твърда повърхност са практически вечни. Ако пък нещо им се случи, вече и в България се предлагат резервни за около 10 лв.
И на финал - мишката е изненадващо лека за размера си - 85 грама. Което е наистина учудващо, защото сглобката е перфектна и се усеща доста монолитно и масиво в ръката.

Заслужава ли си парите?

О, да - гласуваме с два високо вдигнати палеца за нея, като чудесен подарък за съвсем скоро задаващите се празници. Не можем да натъртим достатъчно, че в този ценови клас това е най-функционалната и добра мишка, особено ако се сменят често жанрове игри и един от тези жанрове е MMO или MOBA.

SteelSeries Rival 5 mouse

Rival 5 е мидклас на ААА производител, която с дребни изключения (липсата на грип ленти и моно посоката за клик на скрола) се чувства и държи, като премиум продукт. Деветте ѝ бутона, възможността за фин тунинг по настройките, формата и еноргомичността ѝ, бързината и кристалният клик и тактилност на суичовете ѝ - това е мишка за сериозен гейминг. И много добър вариант за workstation работа.

Дори вече да си инвестирал в периферийна екосистема на друг производител, Rival 5 е най-адекватната добавка към нея, поради простия факт, че почти всички други мишки за тези пари нямат RGB лайсните и са с по-малко бутони.
Единственото, за което можеш да помислиш е дължината. Мишката не е подходяща за хора с малки ръце или по-къси пръсти. Да - формата ѝ позволява всички грипове, но боравенето с тъмб бутоните, ще е затруднено.
          
Споделете тази новина:Подобни новини

Sandberg представи нови гейминг слушалки

Sandberg представи нови гейминг слушалки
Новият модел предизвика интерес още с предварителното си обявяване. Той осигурява впечатляващ стерео звук, който улеснява потапянето във виртуалния свят на играта и по-добрата пространствена ориентация в него....
 

Sandberg пусна кабелна версия на гейминг слушалките HeroBlaster

Sandberg пусна кабелна версия на гейминг слушалките HeroBlaster
Производителят на оборудване за мобилни телефони, компютри и игрови конзоли Sandberg пусна на пазара кабелна версия на своите популярни геймърски слушалки HeroBlaster. ...
 

SilverStone показа кутия за дънна платка с конектори на гърба

SilverStone показа кутия за дънна платка с конектори на гърба
SilverStone също показа няколко нови модела шасита, които осигуряват обратна монтажна позиция за дънните платки....
 

Arctis Nova - аудиофилски и геймърски слушалки в едно

Arctis Nova - аудиофилски и геймърски слушалки в едно
Arctis Nova - Ако вече имаш предишното поколение на SteelSeries - можеш да изчакаш до следващото. Ако тепърва ще си купуваш слушалки обаче - заслужава си!...
 

SteelSeries Apex 3 - истински емоционален Roller Coaster

SteelSeries Apex 3 - истински емоционален Roller Coaster
Apex 3 e 9/10, ако геймиш на конзола и искаш да ползваш добра, високопрофилна клавиатура за целта. Няма друга в ценовият ѝ клас, която да и съперничи с основание на ниво performance и аксесоари....
 


 
SetCombG.com новини

Още Новини

За пет години престъпниците са прехвърлили 100 млрд. долара в криптовалути
Често чрез стабилни монети и централизирани борси Още

Предполага се, че Tesla специално оптимизира автопилота за Илон Мъск и влиятелни блогъри
Твърди се, че представителите на Tesla следят маршрутите на блогърите въз основа на техните отзиви Още

Сателитен интернет в раница: SpaceX пусна антената Starlink Mini за пътешественици и дигитални номади в САЩ
Експерти от бранша прогнозират, че Starlink Mini може да се превърне в катализатор за възхода на "цифровото номадство Още

Apple възнамерява да продаде с 10 процента повече iPhone 16 до края на годината, отколкото продаде iPhone 15 миналата година
Според анализатори на Bloomberg Intelligence прогнозата на Apple за продажбите на iPhone е положителен знак Още

Porsche изтегля всички електрически автомобили Taycan заради проблеми със спирачките
Ръководителят на проекта Porsche Taycan, Кевин Гик, подчерта, че компанията е решила да изтегли всички 150 000 продадени електрически автомобила, включително последния модел 2025, за да гарантира безопасността на клиентите Още