Rival 5 - омни мишка за всички жанрове?

г. 06:12 ч.
Rival 5 - омни мишка за всички жанрове?

Ако следиш маркетинг кампаниите на SteelSeries през последната половин година, може би ти е направило впечатление, че Rival 5 е буквално навсякъде. В ръцете на отборите по Dota 2 на тазгодишното световно. В CS и Valorant шампионати. Age Of Empires и WoW стриймъри я ползват за PvP. Много рядко, една мишка успява да покрие толкова много жанрове.

SteelSeries Rival 5 mouse

В повечето случаи, про-играчите предпочитат такива, разработени конкретно за жанра в който се изявяват. ММО феновете искат поне 6 бутона на левия панел (по възможност 12). Шутър про-тата предпочитат малки, леки, 3 бутонни мишки. Играчите на Dota и League пък не могат без поне 4 допълнителни бутона.

SteelSeries Rival 5 mouse

SteelSeries са се опитали да задоволят нуждите на всички гореописани групи и в по-голямата си част са успели. Rival 5 е наистина мултифункционална.
Освен това цената ѝ е такава, че е най-добрата мишка в класа си. Но за разлика от предишните две, за които вече ти разказхме (Rival 3 и Aerox), този път имаше няколко неща с които ни беше трудно да свикнем при тестовете.

SteelSeries Rival 5 mouse

Пазарно

SteelSeries Rival 5 е с крайно клиентска цена от 139 лв. с ДДС. В същият ценови сегмент, у нас могат да се намерят леките Ducky Feather, Glorious Model D и Odin, Logitech G403 и по-старото поколение на SteelSeries - Sensei 310. Ducky и Glorious са FPS мишки, без допълнителни бутони. Sensei 310 е страхотна мишка, но морално остаряла.
А Logitech е стандартна, 4 бутонна мишка (без да броим скрола и страничните), която е всичко, което от Logitech твърдят че е, но е скучна. Без иновации. Без смели решения.

SteelSeries Rival 5 mouse

Така Rival 5 доста силно изпъква с повечето си бутони и по-интересният си дизайн. В сравнение с всички останали - просто изглежда яко и предлага повече функционалност. Ако в кюпа имаше безжичен модел, едва ли толкова едностранно, щяхме да я харесаме, но ситуацията е такава каквато е. До 149 лв. Rival 5 е най-доброто, което можеш да вземеш на пазара.

За всеки по нещо

Споменахме в началото, че видяхме Rival 5 на едни от най-големите турнири, за различни по жанр игри. Мишката има стандартните ляв и десен клик. Плътен и приятен скрол, който се натиска (уви, няма функционалност за ляв и десен клик на колелцето), бутон за бърза смяна на DPI и два странични бутоно за forward и backwards.
Над тях обаче има още един, голям бутон за палец, който не се натиска "навътре" към корпуса на мишката, а вертикално. И то само от горе, за да не го натиснеш случайно, докато пипаш по другите два бутона.

SteelSeries Rival 5 mouse

Под левият централен бутон пък е добавен още един, познат в миналото, като Sniper бутон. С много приятен С образен дизайн, може да бъде кликнат с леко побутване на палеца. Така на левият панел има 4 програмируеми бутон, като формата на снайпер бутона позволява да се натисне заедно с някой от двата странични, за макро комбота и практическото увеличаване на бутоните до 6.

Тази гъвкавост, прави Rival 5 уникална в ценовият си клас. Позволявайки да направиш различни пресети, спрямо жанровете, които играеш и вместо да сменяш мишката, всеки път, когато ти се доцъка Dota, просто сменяш профилите.

Форма и функционалност

Rival 5 е малко по-дълга от "стандарта". С 13те си сантиметра леко стърчи пред DeathAdder-a и е с почти 2 сантиметра по-дълга от Mamba и G403. Височината ѝ е почти толкова голяма, колкото двата модела на Razer, но е осезаемо по-тясна, което я прави по-удобна за claw grip. В тестовете обаче, усетихме, че дори на голяма ръка с дълги пръсти най-удобен е palm grip-a.

Причината е проста - двата main бутона са сравнително къси - около 5 сантиметра всеки, с оптимална сила на натиск в предните две трети от площтта си. Колкото по-близо до основата им е актуацията, толкова по-силно трябва да се натисне и се губи тактилното усещане от клика.

SteelSeries Rival 5 mouse

За това предпочитаме мишки, с основни бутони, вливащи се в корпуса, а не отделни панели. При тях има много по-голяма зона за натиск, което пък позволява повече форми на захвати, спрямо особеностите на всяка ръка.
От друга страна, Rival 5 не страда от основният проблем на мишки ползващ подобен на нея дизайн - предните два бутона се чувстват стабилни в ръката и не се разхождат настрани при леко потъркване.

Страничните бутони, особено този с вертикален натиск изискват малко време, да се свикне с тях. Най-вече да се намери "сладкото" място, на което да сложите фалангата на палеца, за да можете с върха му да достигнете другите бутони.
Rival 5 няма извивка и може да се ползва от левичари, но вдлъбнитата за палец на левият панел, определено е трудна за достъп с малкият пръст, така че да - има някаква амбидекстрална функционалност, но ако сте левичар по-добре потърсете друг модел.

Всички панели са от една и съща, качествена, матирана пластмаса и Rival 5 оставя усещането за премиум продукт, с едно дребно изключение. Няма грип гуми по страничните панели. Ако държите на тях, обаче, дизайна е предвиден да поеме aftermarket модификации, без това да се отрази на функционалността на бутоните.

SteelSeries Rival 5 mouse

Кабелът на Rival 5 е приятно високо разположен, някъде около средата на шасито, така че mouse bungee не е задължителен. Все още не можем да преживеем шока от поставянето на кабела почти на нивото на крачетата, водещо до задиране в пада, което можем да видим в премиум модели на ААА производители (кашлюк-мамба-кашлюк). Но пък, ако има дори една игра, която играеш по-сериозно - бънджито е почти задължително.

Последното, но не по важност предимство на Rival 5 е осветлението. Освен стандартното светещо лого има две много стилни RGB лайсни по протежението ѝ - нещо, което мишки в този клас просто нямат. А шарени светлинки винаги радват.

Чийт мишка за работа и игра

С течение на годините все повече, започнахме да уважаваме quality of life подобренията в работния процес, които макротата предлагат.
SteelSeries GG софтуера позволява директно ремапване на всеки един от бутоните, както и custom настройки за всяко едно конкретно приложение. Комбинациите, които можете да създадете са безкрайни, като предлагат възможност не само да се навържат определени бутони, но и последователността, с която ще бъдат натиснати + delay с тунинг до микро секунда, ако е нужно.

Както винаги тествахме мишката в офис среда, видео едитинг с Premier около 4 часа цъкане на Photoshop (pen tool, colour grading). Като игри избрахме Battlefield 2042 (бетата) и Valorant за FPS, Diablo 2 remake за хардкор стрес тест и Age Of Empires 4 за стратегия. Както и casual 20-ина часа в Dota.

За работа - има една единствена дума, за връзване на CTRL+Shift+Alt комбото на един бутон във Фотошоп и тази дума е "кеф".
В Excell също има няколко шорткът комбинации, които сложени на бутон на мишката, не просто подобряват скоростта, с която работиш, но начина по-който го правиш. Премахвайки микро разсейванията и чекнене на лявата ръка, за да се направи клавишна комбинация, вместо да продължиш да пишеш, може да се усеща, като маргинално малка разлика, но всяка микросекунда се натрупва и в края на деня имаш още 10-15 минути повече.
В края на седмицата си спечелил час и сметката върви само на горе. А времето е единственият ресурс, който никога не можем да си възстановим.

SteelSeries Rival 5 mouse

За игри, вече става интересно. Комбота със скилове в Diablo и "Селектирай всички свободни селяни, групирай ги и ги прати към най-близкият ресурс" е удобство. Натисни три пъти бутона за стрелба на един бутон и 5 пъти на друг е чийтинг. Защото всички FPS игри имат spread при ползване на автоматичен откос.
Тоест само първият куршум отива там, където сочи мишката. Колкото по-дълго се задържа бутон за стрелба се случват две неща: вертикалният откат започва да мести мерника нагоре, а куршумите започват да разширяват зоната, в която попадат в зависимост от разстоянието.

Когато обаче имаш 5 отделни изстрела, бързо един след друг ефекта е като от автоматична стрелба, но без гореописаните негативи. Най-добрите играчи стрелят точно така - "тапват" и използват автоматична стрелба само при много близки дистанции.
С Rival 5 вместо години тренировки на мускулната памет, можеш просто да направиш макро. Нечестно е!

Мишката поддържа и къстъм макрота, които да компенсират напълно recoil-a на оръжията, но повечето игри разпознават подобни патърни в поведението на играча и използването им може да доведе до бан. Изстрел, спешъл, меле атака пък си остава едно от най-използваните "безопасни" комбота от Overwatch насам.

В Dota можеш да вържеш комбота от предмет + скил + предмет + скил + скилл. Ако не играеш Dota, това не ти говори нищо, ако се кефиш на melee керита, като Anti Mage или асасинката, знаеш колко силно е това, ако единият предемт е блинк дагър.

Техническите спецификации

Време е да "прочетем" кутията. Rival 5 има всичко, въведено с последното поколение периферия на SteelSeeries, които не правят индийски номера, като Cougar в Top range-a си да слагат читави компоненти, но в мид и бюджетния - само най-евтиното.

SteelSeries Rival 5 mouse

Суичовете са прахо и влаго устойчивите механични разработки на SteelSeries с живот до 80 000 000 клика. Всеки е много приятен за натиск, със специално внимание към страничните и този за DPI. Страничните, както и трябва, са осезаемо по-тежки и изискват по-голям натиск. Това е така, за да не ги натиснеш без да искаш.
Този за DPI обаче е изключително лек. Което е проблем, защото лесно може да бъде цъкнат. И тъй като е само един, ако имаш 4-5 запомнени скорости, трябва да ги прецъкаш всичките. Тук два отделни бутона, определено щяха да са по-добро решение.

Сензорът е 18 000 dpi-ския SteelSeries TrueMove Air, разработен от Pixart. Същият като в Aerox 3 и можеш да видиш доста подробното ни ревю.

Двете големи тефлонови крачета са супер и ако не се ползват на твърда повърхност са практически вечни. Ако пък нещо им се случи, вече и в България се предлагат резервни за около 10 лв.
И на финал - мишката е изненадващо лека за размера си - 85 грама. Което е наистина учудващо, защото сглобката е перфектна и се усеща доста монолитно и масиво в ръката.

Заслужава ли си парите?

О, да - гласуваме с два високо вдигнати палеца за нея, като чудесен подарък за съвсем скоро задаващите се празници. Не можем да натъртим достатъчно, че в този ценови клас това е най-функционалната и добра мишка, особено ако се сменят често жанрове игри и един от тези жанрове е MMO или MOBA.

SteelSeries Rival 5 mouse

Rival 5 е мидклас на ААА производител, която с дребни изключения (липсата на грип ленти и моно посоката за клик на скрола) се чувства и държи, като премиум продукт. Деветте ѝ бутона, възможността за фин тунинг по настройките, формата и еноргомичността ѝ, бързината и кристалният клик и тактилност на суичовете ѝ - това е мишка за сериозен гейминг. И много добър вариант за workstation работа.

Дори вече да си инвестирал в периферийна екосистема на друг производител, Rival 5 е най-адекватната добавка към нея, поради простия факт, че почти всички други мишки за тези пари нямат RGB лайсните и са с по-малко бутони.
Единственото, за което можеш да помислиш е дължината. Мишката не е подходяща за хора с малки ръце или по-къси пръсти. Да - формата ѝ позволява всички грипове, но боравенето с тъмб бутоните, ще е затруднено.
          
Споделете тази новина:Подобни новини

SilverStone показа кутия за дънна платка с конектори на гърба

SilverStone показа кутия за дънна платка с конектори на гърба
SilverStone също показа няколко нови модела шасита, които осигуряват обратна монтажна позиция за дънните платки....
 

Arctis Nova - аудиофилски и геймърски слушалки в едно

Arctis Nova - аудиофилски и геймърски слушалки в едно
Arctis Nova - Ако вече имаш предишното поколение на SteelSeries - можеш да изчакаш до следващото. Ако тепърва ще си купуваш слушалки обаче - заслужава си!...
 

SteelSeries Apex 3 - истински емоционален Roller Coaster

SteelSeries Apex 3 - истински емоционален Roller Coaster
Apex 3 e 9/10, ако геймиш на конзола и искаш да ползваш добра, високопрофилна клавиатура за целта. Няма друга в ценовият ѝ клас, която да и съперничи с основание на ниво performance и аксесоари....
 

Rival 5 - от Dota до Apex

Rival 5 - от Dota до Apex
Steel Series Rival 5. All purpose мишка със специален фокус за MOBA и FPS игри....
 


 
SetCombG.com новини

Още Новини

Microsoft обвини руски хакери, че са проникнали в имейлите на няколко ръководители
В петък Microsoft заяви, че е открила атака срещу корпоративните си системи от страна на Nobelium - хакерска група с руски корени, за която се смята, че е отговорна за хакването на софтуера Orion на SolarWinds през 2020 г Още

Агенцията за опазване на околната среда на САЩ проявява интерес към изоставените преди десетилетия токсични оловни кабели
Американски регулаторен орган даде висок приоритет на разследване на използването на стари кабели с оловна обвивка от американските телекомуникационни оператори Още

Цената на iPhone 15 в Русия е най-ниската в света
В Wildberries обясняват ниските цени на iPhone с взаимноизгодните отношения с чуждестранни доставчици Още

Nokia представя MX Workmate AI асистент за индустриални работници
Асистентът с изкуствен интелект на MX Workmate MX Workmate използва машинни данни, за да генерира съобщения на естествен език Още

Новият инструмент за създаване на персонализиран изкуствен интелект във всяка фирма ще бъде представен на изложението Wine&Spirits Show 2024 в София
Как можем да създадем персонализиран изкуствен интелект във всяка фирма, ще разберат гостите на тазгодишното изложение Wine&Spirits Show 2024, което ще се проведе от 13 до 16 февруари в Интер Експо Център Още