Ревю на таблет Samsung Galaxy Tab - част 2


Samsung Galaxy Tab - Design , Controls Автор: ,

Дизайн и размери

Корпусът на Samsung Galaxy TAB е монолитен, изработен от висококачествена пластмаса. Черен лицев панел и гланцов, бял заден капак. Теглото от 380 гр, както и размерите позволяват таблета да се държи с една ръка. В джоб по-скоро не влиза, освен ако имате много голям на разположение, но в чантата ви ще заеме минимално място. Лицевият панел няма специално покритие против отпечатъци, така че... запасете се с кърпичка ако държите таблетът ви да свети от чистота. Какво друго, освен екран има отпред - под него са четирите основни сензорни бутона, а над него е датчикът за осветеност и фронталната камера.
Отстрани ще намерите: Отгоре - 3.5 мм аудиоизход за слушалки или Handsfree ; Отдолу - стереоговорители и фирмен интерфейс за връзка и зареждане на таблета ; Отдясно - механичен клавиш за включване / изключване, клавиш за управление на силата на звука, слот за SIM карта и слот за microSD карта.


Дисплей

За съжаление, поради недостиг в производството, Samsung не са използвали за топ продукта си невероятния Super AMOLED дисплей. В Samsung Galaxy Tab е използван обикновен LCD екран с диагонал 7 инча и разширение 1024 х 768. Наистина, екранът е невероятно качествен и с голям запас от яркост, но... не е Super AMOLED. Ъглите на виждане са много добри. Е не са 180 градуса, както при черно-бял SiPix екран на електронна книга, но за LCD са отлични. Носят се слухове, че през 2011 г. корейците ще пуснат обновена версия на таблета, вече с AMOLED дисплей, но... кой ще чака дотогава :). Пак повтарям, екранът е невероятно качествен и ярък, просто самата технология разочарова, защото човек знае, че има нещо по-добро от това.
Екранът има покритие от неразрушимия Gorilla Glass ( ако не вярвате, че е неразрушим, потърсете в YouTube филмчето, в което Galaxy Tab е обстрелван без последици с мощен въздушен пистолет... ), което е изключително важна характеристика и ще запази екранът ви дълги години без драскотини и поражения. Диспелят откликва чудесно на докосванията, работата с него и технологията мултитъч е върховно удоволствие. Жироскопът, грижещ се за автоматичното въртене на дисплея също е на ниво - завъртането става винаги в точния момент и е много плавно. Тази функция работи значително по-добре, отколкото при Dell Streak, предполагам заради по-добрата операционна система. Автоматичната подсветка, регулирана от датчика за осветление се държи адекватно, но любителите на много ярки дисплеи ще предпочетат да настроят ръчно яркостта и да не се доверяват на датчик.

Samsung Galaxy Tab като телефон

Samsung Galaxy Tab - Phone Въпреки габаритите си, таблетът поддържа пълноценна телефония и можете да се възползвате от всичко, което предлага оператора ви.
Обикновенни телефонни разговори, видеоразговори, изпращане и получаване на SMS-и. Слота за сим картата е за щастие напълно стандартен, а не както при iPad - micro SIM. Тоест, можете да сложите произволна карта на произволен оператор в таблета. Моята бройка не е заключена, така че мога да ползвам услугите и на трите български оператора.
Работата с телефона се управлява от стандартни приложения - имате цифрова клавиатура за набиране на номер, книга с контакти, поддържаща групи, лог файл на приети, набрани и пропуснати повиквания, както и приятен интерфейс за SMS съобщения с възможност за режим - чат.
Не смятам да се спирам по-подробно на телефонията, това е допълнителна опция, която според мен ще се използва само в краен случай ако конвенционалния ви телефон не е под ръка. Ако се интересувате в подробности от възможностите на Samsung Galaxy Tab като телефон ви препоръчвам да прочетете някой задълбочен обзор на Galaxy S - платформите и приложенията са еднакви. Относно таблета, най-важното е поддръжката на 3G/EDGE връзка, която ще ви осигури достъп до интернет от произволно място.



Локализация

Samsung Galaxy Tab е изцяло подготвен за българския пазар. Цялата операционна система е преведена на български език, добавена е и клавиатура с поддръжка на български.
Единственият недостатък е, че вградената кирилизирана клавиатура на Samsung не е с фонетична подредба, но проблемът е лесно решим - в мрежата има куп добри предложения за фонетично кирилизирани клавиатури, които разботят чудесно с таблета и се разпъват коректно на цял екран и в портетен и в пейзажен режим.
Така че, учудващо за мен, Galaxy Tab е едно от малкото устройства, които съм виждал напълно готови за България.

НАЗАД към

НАПРЕД към

Facebook
Facebook
RSS
RSS Review Feed
Google+
Google+